Европейците получиха торент приложения за iPhone

Законът за цифровите пазари на ЕС (DMA) даде на потребителите на iPhone повече свобода при инсталиране на приложения (снимка: CC0 Public Domain)

Европейските потребители на Apple вече могат да изтеглят торент приложения за iPhone от алтернативния магазин AltStore PAL, чийто каталог е разширен с няколко ексклузивни апликации, недостъпни в официалния App Store.

Новите приложения за торенти, от които iOS потребителите в ЕС могат да се възползват, се наричат AppleiTorrent и qBitControl, съобщи The Verge. Наред с тях в каталога на AltStore PAL се появи и приложението за запознанства PeopleDrop.

AppleiTorrent е клиент за iPhone и iPad, който позволява изтегляне на торенти, без да се премахват софтуерните ограничения на Apple, или т.нар. джейлбрейк. qBitControl, от своя страна, е отдалечен клиент за qBittorrent, който позволява управление на торенти от iOS устройства.

Приложението PeopleDrop е платформа за запознанства, която помага за намиране на хора офлайн. Междувременно в AltStore PAL се появи и приложение UTM SE, което представлява iOS емулатор за операционни системи Windows, Linux и macOS. През юни същото приложение стана достъпно в App Store след одобрение от Apple.

Принципно, Apple забранява торентите в официалния си магазин за приложения, позовавайки се на факта, че те „често се използват в нарушение на правата на трети страни”. Но Законът за цифровите пазари на ЕС (DMA) отслаби контрола на Apple върху неговия магазин, давайки на европейските потребители на iOS повече свобода при инсталиране на приложения.

Коментар