Актуализация на Windows 10 премахва µTorrent

Антивирусът на Windows 10 вече гледа на µTorrent като на злонамерен софтуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Поредната актуализация 21N1 на Windows 10 от края на май 2021 г. принуждава стандартната антивирусна програма Windows Defender да премахва торент програми без съгласието на потребителя и възможност за преинсталиране.

µTorrent е най-популярният торент клиент в света. Според статистиката на портала TorrentsFreak за март 2020 г., близо 69% от потребителите предпочитат µTorrent, а най-близкият му конкурент е BitTorrent има едва 6,6% дял.

Потребители във форума на Microsoft вече се оплакват от проблема. Актуализацията 21N1 променя политиката за защита на Windows Defender, в резултат на което антивирусът започва да вижда злонамерен софтуер в µTorrent, съобщи AIN.ua. В резултат този торент клиент изпадна в немилост, но все още могат да се инсталират и използват по-рядко срещани подобни програми.

Най-ефективният метод за справяне с промените в политиката за сигурност на стандартния антивирус на Windows 10 е премахване на Defender и замяната му с решение на „трета страна”, при което популярният клиент µTorrent няма да се счита за злонамерен. Това обаче може да се направи само с помощта на специализиран софтуер.

Вторият вариант е добавяне на ново правило в Windows Defender. За целта потребителят трябва да отвори менюто „Settings” и от „Update and Security” да избере „Windows Security”. Отваря се прозорец, от който трябва да се избере „Protection against viruses and threats” и там ръчно да се разреши инсталиране на µTorrent.

Третата опция е да не инсталирате актуализацията 21H1, докато Microsoft не пусне корекция, която решава проблема в Windows Defender. Тъй като актуализацията 21H1 може да се инсталира автоматично, е необходимо да бъде деактивирано самообновяването на Windows 10 с използване на софтуер на „трети страни”.

Коментари по темата: „Актуализация на Windows 10 премахва µTorrent”

добавете коментар...

 1. Microsoft фен

  Ако сега разбирате, че при Microsoft демокрация няма е лошо (там няма не искам, няма недей). Не са важни желанията и прищевките на пациента (платил за съответния софтуер), а желанията на самия Microsoft, който прави всичко “за благото и сигурността на невежите си клиенти”. Те клиентите всъщност не знаят какво точно искат, като по този начин “излагат на риск своите машини / данни), поради което от Microsoft трябва да действат “решително” без да търсят съгласието на въпросните галфони, пардон клиенти :).

 2. Антивирусен

  А да си инсталирам друга антивирусна програма дали не мога а?! Той ще ми каже на моята машина аз какво да ползвам!?

 3. Линус

  Торвалдс
  “https://youtu.be/Pzl1B7nB9Kc”

 4. Кой

  А, да и Тея които нямат пари ,а лиценз…

 5. Кой

  Кой използва Убунту от обикновените юзъри….никой….

 6. fg

  дреме ми на …. за Windows

 7. Anonymous

  Линукс е за кошници с 9кв рам.

 8. Аз

  Кой го ползва ли? Ами 69% от потребителите. А рекламите му лесно се махат 😉

 9. Arcadium

  Кий ползва този измислен торент клиент?
  Естествено, че ще го премахва защитата на ОС. 90 %от рекламите му са на китайски сайтове.
  А и има десетки други по-добри клиенти от него.

 10. Бананчо

  Малко заигравка с настроиките на Defender и като му се скараш не бара uTorrent а не е голям проблем 😀

 11. Windowsdefender

  Стига сте ревали и се оплаквали от уиндос името си не може да напишете ама големи програмисти се извъдихте

 12. Юзер

  До Saevar, огромна маса народ и разни институции всички банки и банкомати по света ползуват Windows това малко ли е?

  Драмата идва от хората, които не ползват компютри, а само смартфони също огромна пазарна ниша където водещи са Google и Apple и това е трагедия за алчният монополист да не окупира и тази територия.

 13. Anonymous

  Това бих направил “Вторият вариант е добавяне на ново правило в Windows Defender. За целта потребителят трябва да отвори менюто „Settings” и от „Update and Security” да избере „Windows Security”. Отваря се прозорец, от който трябва да се избере „Protection against viruses and threats” и там ръчно да се разреши инсталиране на µTorrent.”, ако съм зависим от windows.

 14. Saevar

  че останаха ли обикновени потребители които да ползват продуктите на М$? доста хора познавам вече преминаха я на Apple я Убунту, тези които ползват още джамове са със стари версии като Win7 с изключени ъпдейти…

 15. Anonymous

  Четвъртата опция е да инсталират друг торент клиент като Qbit Torrent

  Петата опция е по-грандиозна, но все пак по-сигурна като краен вариант – инсталиране на друга операционна система от друг производител (не Microsoft)

 16. Анонимен

  Това не е никак демократично.

Коментар