Microsoft затвори вратичка за спиране на Windows Defender

Microsoft залага все повече на вградената в Windows 10 защита чрез антивируса Windows Defеnder
(снимка: CC0 Public Domain)

Вграденият в Windows 10 антивирус Windows Defender среща противоречиви оценки, но сякаш повечето потребители са доволни от него и не инсталират на компютрите си друг софтуер за защита. Но има и потребители, които предпочитат да елиминират напълно фирмения антивирус, а възможностите за това вече се изчерпват.

Въпреки, че Microsoft е предвидила в настройките на Windows 10 опция за деактивиране на Windows Defender, тя не позволява пълно игнорирани на софтуера. Доскоро това можеше да стане чрез редактиране на системния регистър, но нова актуализация на Windows 10 затваря и тази възможност.

Августската актуализация на Windows 10 версия 4.18.2007.8 деактивира функцията DisableAntiSpyware в системния регистър: присвоената стойност (0 – активирана, 1 – деактивирана) ще бъде игнорирана след инсталиране на актуализацията, съобщи IT Home, позовавайки се на информация от самата Microsoft.

По този начин потребителите се лишават от сравнително прост и в същото време ефективен начин за пълно деактивиране на фирмения антивирус Windows Defender.

Все пак остава една възможност за потребителите, които не искат да се примирят със ситуацията. Windows Defender може да бъде деактивиран напълно чрез редактора на групови правила или приложения на трети страни, но тези две опции създават известни проблеми.

Очевидно Microsoft иска да наложи безусловно вградената антивирусна поддръжка на потребителите на Windows 10. И ако това не пречи на работата и гарантира сигурност, би трябвало да отпаднат изкушенията за пълно елиминиране на Windows Defender.

Коментари по темата: „Microsoft затвори вратичка за спиране на Windows Defender”

добавете коментар...

  1. ха

    >А най-тъпия ха.
    Съгласен. Ето, че вече и двамата сме лидери в дадени класации на потребителите тук.

    Иначе “Якия (и неграмотен) софтуерен инженер” се оказа … “За мен по-добро от Windows за ОБИКНОВЕН ПОТРЕБИТЕЛ няма”.

  2. Маринов

    1. Изказвам съжаление за това решение на Microsoft!
    2. Защо не ми се остава право на избарн аз да реша каква защита да си служа PC-то с Windows

  3. Фофу

    (c: 22/08/2020 07:55

    В добавка след като казах “Е, дай боже …” Всъщност това е единственото което ме интересува. Щото ми е писнало да ви гледам, чета и т.н., глупостите, неизживените комплекси, псхихологически разстройства и помпанията със велики цифри колко сте велики и гледай от утре сме 99,99 % дял.

    Ама не сте даже и 99,99%, 5500% ви признавам, че сте, само ако може да затворите жалките си гаги.

  4. Фофу

    В този смисъл съм доволен да ви съобщя, че „цвиленето” ще намалява все повече и повече …

    Е, дай боже …

  5. Якия софтуерен инженер

    Да добавя само, че Ubuntu може да се пусне native в Windows 10. Canonical и Microsoft си партнират за това. Дори в момента Windows носи под 20 процента от приходите, но е важен за екосистемата на Microsoft. Играта сега е в мобилните и облачни услуги

  6. Якия софтуерен инженер

    Windows загива от 20 години и Linux превзема света от години. Като съдя от коментарите си нямате идея за нещата. Windows е доминантният софтуер за обикновения потребител. На него му трябва основна функционалност и обикновено не знае как да инсталира антивирусен софтуер. В този ред на мисли е много логично Microsoft да го направят задължителен.

    Аз с години съм работил с enterprise и open source дистрибуции на Linux. Обикновено са голямо дърво. Използвал съм много операционни системи и софтуер с отворен код, както и платен. За мен по-добро от Windows за обикновеният потребител няма.

  7. Еаее

    Windows Defender се спира за по-малко от 2 минути с промяна в груповата политика и това не създава абсолютно никакви проблеми, не знам защо някой някога си е играл да пипа по регистрите, за да го спре.

  8. (c:

    Гледам коментарите и определено виждам бая прашасали глупости … 99% били имали нужда от windows … не се били нацвилили линуксаджиите …

    При десктопите macOS държи 17%.

    При мобилните Android държи 77%, като дори микромеките пуснаха Surface Duo с Android.

    Android е Linux дистрибуция …

    Ако се разгледа общия пазарен дял (събрано мобилни и настолни), Windows има 36%.

    Това значи, че на 64% от потребителите въобще не им пука за Windows 🙂

    Всъщност, ситуацията за Windows върви толкова бързо на зле, че се хванаха да спасяват офис пакета като го направиха да работи на iOS, macOS и Android.

    В този смисъл съм доволен да ви съобщя, че „цвиленето” ще намалява все повече и повече …

  9. Фофу

    А най-тъпия ха.

  10. ха

    Най-добре дресираният потребител тук си е … Фофу!

  11. Фофу

    Ей, не нацвилиха се тия линиксаджии. То бива да баеш едно … един два пет пъти, ама тия като дресирани …

  12. Firefox

    Демек ако инсталираш друга антивирусна дефендъра ще работи като втора такава или? Microsoft стигат твърде далеч.

  13. :o)

    Бе, на тебе ако ти е ненужна на 99% от света му е нужен, това е положението 🙂

  14. annon

    Saevar ще се махне тъпия defender. Windows e напълно ненужна ОС при положение че има Свободен софтуер

  15. Saevar

    честито на печелившите, но ако се боотне линукс и от терминала се навигира към дефендера и със судо rm -rf се мхане ко ши стане ?

Коментар