Как Белият дом избра отворената Drupal CMS

Администрацията на Обама замени системата за управление на съдържание на сайта на Белия дом с нова – такава с отворен код. Порталът вече здраво стъпва на Drupal. Целта е да се насърчи взаимодействието между гражданите и властта.

Whitehouse.gov е изцяло “претапициран” от края на миналия месец

За онези, които са посещавали сайта на Белия дом редовно, навярно той не изглежда много по-различен от преди. Въпреки това Whitehouse.gov е изцяло “претапициран” от края на миналия месец. Целта – поне според властите – е да се подобрят средствата, които посетителите използват, за да общуват с официалните лица от Белия дом, обясни медиа-директорът на Белия дом Мейкън Филипс пред Асошиейтед Прес, която огласи новината.

Нови и иновативни инструменти

Преди въвеждането на новата технология медийният екип на Белия дом използваше стара, затворена, собственическа система за управление на съдържанието, наследена от администрацията на Джордж Буш. Тази стара технология обаче изобщо не беше готова да отговори на плановете и идеите на Обама за сайта на Белия дом, съобщи АП.

“Вълнуваме се да видим какви нови и иновативни инструменти ще използват те и как ще се възползват от огромната общност от разработчици на Drupal”, коментира Хедър Уест, анализатор в Центъра за демокрация и технологии пред онлайн-изданието за системи с отворен код LinuxInsider. По-конкретно става въпрос за блогове, системи за предложения, както и други средства, които позволяват интерактивно взаимодействие – а новата технология може да позволи тези функции да бъдат развити по-бързо.

Никой не е толкова умен колкото всички

Освен че ще осигури по-добри инструменти за взаимодействие между гражданите и управниците, новата технология обещава да бъде по-сигурна и по-лесна за ъпгрейд.

Добре известен аргумент в полза на системите с отворен код е това, че “никой не е толкова умен, колкото всички”, казва Том Рейбън от Red Hat. “Фактът, че толкова много хора по света гледат лежащия под приложението код – и могат веднага да предприемат нужните стъпки да поправят бъговете – означава, че финалният продукт ще работи по-добре”, казва Рейбън пред LinuxInsider.

Отворена и прозрачна администрация

Отвореният код се вписва отлично в желанието на щатския президент Обама да създаде една по-отворена и прозрачна администрация. Drupal пасва на идеята за отвореност и прозрачност. Системата предлага микс от традиционни функции по управление на онлайн съдържание и модерни социални функции, които позволяват развиването на отворена комуникация с участие на всички желаещи.

Общността от поддръжници на отворения код аплодира смелата стъпка на Обама. “Приветствам ги за избора на най-подходящата, най-сигурната и най-прозрачна софтуерна система, налична за такава важна цел”, коментира Анди Ъпдергрув, представител на правна фирма. “Аплодирам ги и за факта, че го обявяват. Не само че администрацията желае да направи работата си по-отворена и по-прозрачна, за да взема най-добрите решения в полза на обществения интерес, но също така тя иска да се знае за тези решения”.

Коментар