Анализатори очакват първия спад на Apple от 2019 г.

Apple вероятно ще се сблъска със спад на приходите за първи път от 4 години насам
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато Apple подготвя финансовия си отчет за последното тримесечие на календарната 2022 г. (първо тримесечие на фискалната 2023 г. за компанията), анализаторите прогнозират спад в приходите на американския ИТ гигант. Очаква се тримесечните приходи на Apple да намалеят за първи път от началото на 2019 г.

Според анализатори, анкетирани от Refinitiv, приходите на Apple за периода октомври-декември 2022 г. ще възлязат малко над 121 милиарда долара. Това е по-нисък резултат в сравнение със същия период на 2021 г., когато компанията отчете 123,9 млрд. долара, отбелязва CNBC.

Уолстрийт прогнозира продажби на iPhone, iPad и Mac за тримесечието съответно за $68,29 млрд., $7,76 млрд. и $9,63 млрд., а други продукти ще донесат на Apple $15,26 млрд. Компанията ще публикува финансовите си резултати по-късно днес.

Анализаторите обясняват предполагаемия спад с неуспеха на компанията да произведе достатъчно iPhone от висок клас за коледните и новогодишни празници. Основното предприятие за сглобяване на смартфони в Китай беше затворено за няколко седмици, поради ковид блокирания. Клиентите започнаха да се оплакват от забавяне на доставките на нови iPhone през ноември.

В същото време ръководството на Apple предупреди инвеститорите, че производствените проблеми ще доведат до по-ниски доставки от „очакваното по-рано”. След това много анализатори, които следят котировките на Apple, започнаха да влошават оценките си за нейните акции.

Друг негативен фактор, който се отрази не само на Apple, но и на останалите производители на електроника, е общият спад на пазарите на персонални компютри и смартфони, свързан с намаляване на търсенето след скока по време на пандемията, както и желанието на потребителите и бизнеса да намалят разходите в подготовка за евентуална рецесия.

По-рано експертите на IDC отчетоха най-големия спад на тримесечните доставки в историята на смартфон индустрията: през октомври-декември 2022 г. доставките на устройства намаляха с 18% на годишна база. Още по-силно намаление през последното тримесечие регистрира PC пазарът – доставките на настолни компютри и лаптопи паднаха с 28%.

Много инвеститори обаче вярват, че Apple се справя по-добре от конкурентите си дори на свиващ се пазар. „Въпреки че състоянието на потребителското търсене остава повод за безпокойство в близко бъдеще, ние вярваме, че основните фактори, подкрепящи бизнес модела на Apple, са непокътнати и силата/стабилността на екосистемата на Apple остава подценена”, коментира Ерик Уудринг, анализатор от Morgan Stanley.

Коментари по темата: „Анализатори очакват първия спад на Apple от 2019 г.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Wifi 6E вече е достъпен за първи път на Mac mini, предлагайки по-добра производителност и производителност до 2,4 Gb / s за супер бърз трансфер на данни или архивиране с Time Machine

  2. Anonymous

    С два или четири порта на Thunderbolt 4, два USB ‑ A портове, HDMI, WiFi 6E и Gigabit Ethernet, можете на практика свържете всичко с Mac mini.9 И ако искате интернет още по-бърз, можете да конфигурирате Mac mini с 10 ‑ Gb Ethernet, което ви дава до 10 пъти повече пропускателна способност

  3. Anonymous

    С новото поколение Apple силиций това е най-трудолюбивият Mac mini, който някога сме правили. От богати презентации до най-интензивните игри, нищо не е твърде лудо за чипа M2. И M2 Pro може да се справя с изключително взискателни задачи с лекота, като редактиране на огромни изображения или 8K ProRes ‑ видео.

  4. Anonymous

    Mac mini с M2 е толкова бърз, че можете да направите още повече за още по-малко време. И M2 Pro е първият професионален чип ‑ в Mac mini, достигащ тези безпрецедентни височини. Добавете към това многостранна гама от портове и имате работен плот, готов за всичко, независимо от чипа, който сте избрали

Коментар