AMD пусна най-бързата видеокарта

От днес на пазарите на по целия свят е достъпна най-бързата едноплаткова видеокарта. Моделът ATI Radeon HD 5970 достига производителност 4,64 терафлопса, благодарение на две графични ядра в един корпус, съобщи в телефонна пресконференция AMD.

Ядрата работят на честота 725MHz, с възможност за овърклок до 1 GHz. Картата включва 3200 потокови процесора и 2 GB памет GDDR5 с честота 1000 MHz, която осигурява пропускателна способност 4 Gbps.

Ключови характеристики на ATI Radeon HD 5970 са технологиите ATI Eyefinity и ATI Stream, както и поддръжката на графичния интерфейс DirectX11.

ATI Eyefinity дава възможност на картата да управлява до 3 монитора едновременно и независимо, всеки с резолюция 2580х1600. Възможни са гъвкави конфигурации чрез Dual DL-DVI-I и Mini Display Port, както и чрез CrossFireX за скалиране при ултра висока резолюция.

ATI Stream осигурява поддръжка на индустриалните стандарти OpenCL и DirectCompute 11.

Видеокартата ще осигури върхови изживявания на гейъмърите, благодарение на поддръжката на DirectX11. Първите игри, които ползват предимствата на новия интерфейс, вече са на пазара, а множество други са в процес на разработка.

"Целта ни е да предложим най-добрата гейминг производителност, а първите DirectX11 игри вече са тук", посочиха от AMD.

Предимство на HD 5970 е и възможността за овърклок от страна на потребителите. Честотата на графичното ядро може да се увеличава до 1 GHz, а пропускателната способност на паметта до 6 Gbps.

Картата се отличава и с висока енергийна ефективност. При натоварване, максималната консумация не превишава 294 вата, а при покой е само 42 вата.

ATI Radeon HD 5970 вече е достъпна на пазара на цена от около 599 долара, съобщи AMD. Това е четвъртата видеокарта с поддръжка на DirectX11, която AMD пуска в последните два месеца.

Коментар