Бош ще инвестира милиарди в производство в Европа и Китай

Бош постига растеж в световен мащаб чрез целенасочени инвестиции
(снимка: Бош)

Германският доставчик на технологии и услуги Бош успя да увеличи оборота си и да постигне печалба през 2022 година, въпреки трудната макроикономическа ситуация. Плановете на компанията включват мащабни инвестиции в разширяване на производството в Европа и Китай.

Според предварителните данни за 2022 г., Група Бош е генерирала общи продажби от 88,4 милиарда евро. Оборотът е нараснал с около 12% спрямо предходната година или с около 10% след корекция на ефекта от курсовите разлики. EBIT (печалбата преди лихви и данъци) от дейността достигна 3,7 милиарда евро. Очаква се марж на EBIT от около 4%.

„Предизвикателната 2022 година отново показа, че Бош е устойчива на кризи, като същевременно притежава и огромна иновативна сила”, заяви д-р Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, при представяне на предварителните бизнес резултати на компанията.

Той подчерта способността на Бош в изключително трудна среда до осигурява възможности за растеж в световен мащаб с целенасочени инвестиции и разширяване на международното си присъствие. „Искаме да предоставим на хората по целия свят „Техника за живота” и така да дадем значим принос за обществото – от отоплението, щадящо климата, до енергоспестяващите решения и устойчивата мобилност”, заяви д-р Хартунг.

Наскоро Бош обяви, че през следващите десет години ще инвестира около 950 милиона евро в инженерен и производствен център в Суджоу, Китай. Центърът ще създава специално разработени решения за мобилността и продукти в областта на електрификацията и автоматизацията, които ще обслужват потребностите на местния пазар.

Същевременно Бош съдейства за повишаване на статута на Европа като високотехнологична локация: „Изключителен пример е разширяването на заводите ни за чипове в Дрезден и Ройтлинген”, каза д-р Хартунг. „До 2026 планираме да инвестираме още 3 милиарда евро в бизнеса с полупроводници – това е приносът ни за преодоляване на недостига на чипове в сектора на мобилността”.

Бош ще се фокусира и върху разширяването на бизнеса си в световен мащаб – в Египет, Индия, Мексико, САЩ и Виетнам, стана ясно още от доклада за финансовите резултати на компанията.

Коментари по темата: „Бош ще инвестира милиарди в производство в Европа и Китай”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Група Бош
  продажби = 88,4 млрд€

  Оборотът = +12%(с 10% след валутни разлики)

  EBIT = 3,7 млрд€

  марж на EBIT = 4%

  2022 = Предизвикателната!

  Бош = устойчива на кризи
  +
  иновативна сила = ОГРОМНА

  За 10Г ще инвестира = 950 мил€
  в инженерен/производствен център в Суджоу, Китай

  заводите ни за чипове в Дрезден/Ройтлинген = РАЗШИРЯВАНЕ

  „До 2026 планираме
  полупроводници(недостиг) = още 3млрд €

  в св мащаб(Египет/Индия/Мексико/САЩ/Виетнам) = РАЗШИРЯВАНЕ

Коментар