Насърчават инвестициите в “зелени” базови станции

Световната GSM асоциация вече работи по проект за насърчаване на инвестициите в “зелени” базови станции. Става дума за възобновяеми източници на енергия за захранване на операторските базови станции. Инициативата е част от програмата “Зелена енергия за мобилност”.

Мобилните оператори из развиващите се пазари биха могли да извлекат ползи от програми за техническо подпомагане, пазарни проучвания и обмен на ноу-хау, за да изграждат мрежи, захранвани със “зелена” енергия.

Цялостната идея е да се направи така, че да се въведат в употреба ценово ефективни решения за възобновяема енергия и да се превърнат в най-масово използвания източник на електричество за базовите станции, разположени на места, където няма електропреносна мрежа. Това трябва да стане до 2012 г. Инициативата на GSMA цели да ускори внедряването на такива станции за възобновяема енергия в труднодостъпните райони на развиващите се страни.

Партньор в програмата е Международната финансова корпорация, звено на Световната банка, насочено към частния сектор. МФК ще идентифицира и одобрява инвестиции в “зелена” енергия, които да насърчат мобилните оператори в развиващите се страни да изграждат мрежи, базирани на възобновяема енергия.

МФК възнамерява да предложи богата палитра от финансови инструменти за създаването и въвеждането на ефектвини бизнес-модели, отговарящи на еко-съобразния подход.

Коментар