ЕС обмисля закон за изкуствения интелект

Изкуственият интелект се развива ускорено и започна да тревожи регулаторите
(снимка: CC0 Public Domain)

Бързото настъпление на изкуствения интелект в различни сфери на човешката дейност и непредвидимите последици от това подтикнаха властите в Европейския съюз да се замислят за въвеждане на стандарти и разпоредби в опит да регулират разработката, внедряването и използването на AI.

В Брюксел вече се обсъжда закон за изкуствения интелект, който да намали рисковете, породени от различни модели на AI, съобщи през седмицата европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс. Това обаче породи опасения, че документът ще забави развитието на високотехнологичната индустрия.

Само два месеца след дебюта си, ChatGPT – AI модел, способен да генерира статии, есета, вицове и дори поезия – достигна 100 милиона потребители и беше признат за най-бързо развиващата се услуга в историята. Възможностите му породиха опасения, че платформата може да се използва за плагиатство и измами, а контрааргументът, че говорим за голям технологичен скок, не отменя страховете.

Според еврокомисаря Тиери Бретон, това подчертава необходимостта от разработване на международен стандарт за AI индустрията, инициатива, която вече се обсъжда в Брюксел.

Съгласно действащото законодателство на ЕС, ChatGPT се счита за AI система с общо предназначение – тя може да се използва за различни цели, включително високорискови задачи като проверка на кандидати за работа или оценка на кредитоспособността. Според г-н Бретон, разработчикът на чатбота, компанията OpenAI, трябва да покаже на колегите си как трябва да се спазват законовите изисквания по отношение на изкуствения интелект.

В индустрията подобна инициатива се възприема с повишено внимание: някои проекти могат да бъдат класифицирани като високорискови, което ще доведе до по-строги изисквания и по-високи разходи. В проучване на applyAI, над половината (51%) от анкетираните смятат, че приемането на закон за изкуствения интелект ще забави развитието на индустрията.

Но Тиери Бретон настоява, че обществеността трябва да бъде запозната с рисковете, свързани с AI – като пристрастна или неточна информация и нарушени авторски права на материалите, използвани за обучение на модели. Законодателите в ЕС ще обсъдят всички тези аспекти на изкуствения интелект.

Коментари по темата: „ЕС обмисля закон за изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. Мустафа 3 курс

    разработване на международен стандарт и споменаването на брюксел е нелепо. Пак той ще казва как е правилно да се мисли. Хахахах

Коментар