Как Китай заобикаля санкциите за чип-оборудване

Китай развива полупроводниковата си индустрия в условия на строги ограничения
(снимка: CC0 Public Domain)

САЩ постоянно затягат ограниченията за китайската полупроводникова индустрия и планират нови, още по-строги мерки. Но бизнесът в азиатската страна намира начини да заобиколи санкциите, поне на този етап. Как се случва това?

Местните производители на чипове ускоряват покупките на оборудване за полупроводникови пластини (Wafer Fab Equipment, WFE), за да поддържат безпроблемната работа на своите фабрики. В същото време китайските компании предпочитат да извършват тези сделки скрито, тъй като някои от тях са в нарушение на санкциите на Вашингтон, сочи анализ на DigiTimes.

Според източници от индустрията, компании като SMIC, HuaHong, Nexchip, Silan Microelectronics и други купуват всичко, което могат да получат, включително използвано оборудване. Тъй като част от това оборудване е в обсега на санкциите и не може да се внася легално в Китай, бизнесът сключва сделките без публичност.

Сред активните купувачи на оборудване е и Huawei, която е под строги санкции от Вашингтон. Компанията няма право да купува техника с модерни американски технологии, без разрешение от регулаторните органи на САЩ. Покупките на Huawei са свързани с плановете ѝ за изграждане на завод с подкрепата на SMIC, така че компанията иска да получи възможно най-много оборудване за бъдещото предприятие.

Санкциите забраняват доставките в Китай на оборудване за производство на чипове по 14-нм технологичен процес и по-модерни технологии. В момента само SMIC може да произвежда чипове по тези технологии, така че за повечето китайски производители на полупроводници настоящите ограничения са критични само в дългосрочен план.

Въпреки това САЩ преговарят с Япония и Холандия, където има големи производители на литографско оборудване, да наложат още по-строги ограничения върху износа на полупроводникови технологии и машини за Китай. Ето защо китайските компании ускоряват закупуването на оборудване за чипове и компоненти.

Поради факта, че в момента не е известно кои точно артикули от оборудването ще бъдат обект на ограничения за износ, китайските компании купуват почти всичко, което може да е необходимо за разширяване на капацитета и/или поддържане на текущото производство.

Сред облагодетелстваните от по-строги санкции срещу китайски компании ще бъдат тайванските производители на оборудване, които работят на пълен капацитет и имат заявени поръчки за доставки в Китай до 2025 г.

Коментар