Немски инвеститор иска да строи соларен парк на язовир Огоста

Соларен парк на язовир Огоста може да направи Монтана голям енергиен център
(снимка: CC0 Public Domain)

Немската компания Profine Energy, съвместно дружество на Wirth Gruppe и Profine Group, проучва възможността за изграждане на фотоволтаичен парк на язовир Огоста, в близост до Монтана.

Към момента преговорите са на етап проучвания, които да покажат дали такъв проект въобще е възможен, обявиха от ръководството на компанията. Проведени са срещи с представители на българското правителство, предстоят и срещи с местната управа.

„Към този момент единствено проучваме възможностите за инвестиции от техническа и икономическа гледна точка. И нищо повече! Тепърва предстои да вземем решение дали да участваме в търг, ако такъв бъде обявен и при какви условия”, коментира д-р Петър Мрозик, собственик и изпълнителен директор на Profine Group.

Той подчерта, че ако се стигне до реализацията на проект, първа грижа на компаията ще бъде опазването на природата, флората и фауната в язовира и около него.

Соларният парк ще изисква и осъществяване на промишлено производство на място. Затова се предвижда строителство на завод в областта, който да произвежда компоненти за соларния парк, а също така и да обучава кадри за неговата поддръжка, ако проектът бъде осъществен.

Това би бил най-мащабният фотоволтаичен парк от този тип в Европа и огромна възможност за община Монтана и Северозападна България, тъй като ще превърне града и страната в енергиен център. Проектът ще има и стратегическо значение за енергийната независимост и национална сигурност.

„Проектът ще опазва и защитава местообитанията, флората и фауната в околността. Опитът в Холандия и Германия показва, че плаващите фотоволтаични системи всъщност защитават рибата и дивата природа и предотвратяват изпарението на водата”, поясни Маркус Вирт, изпълнителен директор на Profine Energy.

От компанията изтъкнаха, че проектът има пълната подкрепа на федералното правителство на Германия чрез посолството на страната в София.

Коментари по темата: „Немски инвеститор иска да строи соларен парк на язовир Огоста”

добавете коментар...

  1. гиги

    Изграждат и заграждат и пиле няма да може да прехвръкне там. Като толкова искат, да си купят земя като останалите инвеститори, и там да си слагат панели.

  2. Евразийски к_неф

    Те каквото са могли са построили в Германия.

    Дошли са малко да ограмотят нашите дето носят ушанки и ватенки.

  3. Еврогейски съюз

    Бре, че прости тия немци бе!! що не строят в техните си язовири, а са дошли тука да плащат рушвети за разрешителни?! Ей прост народ са швабите и това си е!!!

Коментар