Китай ще електрифицира 80% от обществения транспорт до 2025

На всяко електрическо превозно средство в Китай, което работи в обществен интерес, ще се пада по една зарядна станция през 2025 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Китай, който вече е най-големият пазар за електрически превозни средства, възнамерява да електрифицира в кратки срокове и обществения си транспорт. Планът на правителството предвижда прехвърляне на 80% от обществените превозни средства към електрическа тяга до 2025 г., както и активно развитие на инфраструктурата от зарядни станции.

В допълнение към автомобилите на държавните структури, до средата на десетилетието и общественият транспорт в селищата на Китай, включително такситата, ще бъде електрифициран, съобщи Digitimes. Аварийните, спешните, пощенските и логистичните превозни средства също ще преминат към електрическа тяга в съответствие с разпоредбите на приетата програма.

На всяко електрическо превозно средство в обществен интерес ще има една публична зарядна станция, предвижда планът. В крайпътната инфраструктура по магистралите ще има по една зарядна станция за електромобили на всеки десет паркоместа. Правителството ще финансира и монтажа на автоматични кутии за експресна подмяна на тяговата батерия със заредена.

Населените места в Китай в тази пилотна програма са разделени на три категории. Първата предполага наличие на парк с до 100 000 обществени електрически превозни средства в един голям град. Втората и третата категория са ограничени съответно до паркове от 60 000 и 20 000 електрически превозни средства. Общините ще отговарят за изграждането на станции за зареждане и съоръжения за автоматична смяна на батерии.

Формално в програмата ще попаднат не само акумулаторни електрически превозни средства, но и хибриди. Миналата година продажбите на нови автомобили с електрическо задвижване в Китай почти се удвоиха до 6,88 милиона единици, което представлява повече от една четвърт от всички леки автомобили, продадени в страната.

В същото време електрическите превозни средства с батерии са далеч пред плъгин хибридите, надхвърляйки 5,36 милиона продадени возила от този тип, според статистиката за миналата година.

Коментар