Google има отговор на ChatGPT – това е AI ботът Bard

Интернет услугите ще претърпят големи промени с навлизането на AI чатботове
(снимка: CC0 Public Domain)

Google пуска собствен AI чатбот, наречен Bard. Очаква се новият изкуствен интелект да конкурира пряко чатбота ChatGPT на Open AI, който придоби огромна популярност през последните седмици и вече навлиза в продуктите на Microsoft.

AI чатботът на Google скоро ще стане достъпен за ограничен брой потребители под формата на тестова версия, а по-късно компанията ще го пусне за масовата аудитория, съобщи CNBC.

Bard е базиран на езиков модел на Google, известен като LaMDA (Language Model for Dialogue Application). Разработчикът поясни, че първоначално само участници в затворен тест ще могат да взаимодействат с чатбота, а през следващите седмици AI алгоритъмът ще стане публично достъпен.

„Ние работим върху експериментална разговорна AI услуга, базирана на LaMDA, която наричаме Bard. И днес правим една крачка напред, като го отваряме за правилните тестери, преди да го направим широко достъпен за обществеността през следващите седмици”, гласи изявлението на Google.

„Първо го пускаме с нашата по-лека версия на модела LaMDA. Този много по-малък модел изисква значително по-малко процесорна мощ, което ни позволява да мащабираме [услугата] до повече потребители и да получаваме повече обратна връзка”, допълват от разработващия екип.

Google ще комбинира външната обратна връзка със собствените си вътрешни тестове, за да гарантира, че отговорите на Bard съответстват на „високата летва за качество, сигурност и надеждност на истинската информация”. Фазата на тестване ще помогне на разработчиците да подобрят качеството и скоростта на Bard.

Миналата седмица се появиха достоверни информации, че Google тества вътрешно нови чатботове, включително AI алгоритъм, който може да се конкурира с ChatGPT. В бъдеще ИТ гигантът планира да интегрира някои от AI алгоритмите в собствената си търсачка и други услуги.

„Скоро ще видите задвижвани от AI функции в търсачката, които ще ви позволят да превеждате сложни данни и много гледни точки в лесно смилаеми формати, така че бързо да разберете голямата картина и да научите повече от интернет: независимо дали търсите допълнителни гледни точки, например блогове на хора, които свирят на пиано и китара, или задълбочаване в свързана тема, като обучение за амбициозни музиканти”, казва Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google.

Компанията даде пример за използване на Bard при опростяване на сложни теми, като например обяснение на нови открития, направени от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА, на 9-годишно дете.

Коментар