Пуснаха най-голямата батерия в Югоизточна Азия: 285 MWh

Най-голямата комунална батерия в Югоизточна Азия ще намали прекъсванията на електрозахранването в региона (снимка: Sembcorp)

Успешно бе пусната в експлоатация система за съхранение на енергия с капацитет 285 MWh в района Банян и Сакра на остров Джуронг, Сингапур. Това е най-голямата комунална батерия от този вид в цяла Югоизточна Азия.

Мащабната система разполага с 800 батерии с литиево-железен фосфат (LFP) с висока енергийна плътност и заема 2 хектара площ. Изградена е от Sembcorp и Агенцията по енергийния пазар на Сингапур.

„Нейното бързо време за реакция, за съхраняване и доставяне на енергия за милисекунди е от съществено значение за смекчаване на прекъсванията на соларното захранване, причинявани от променящите се метеорологични условия в тропическия климат на Сингапур“, се казва в изявление на агенцията и компанията.

„Системата може да осигури и резерви за електрическата мрежа, което дава свобода на електроцентралите да генерират повече електроенергия, за да отговорят на търсенето, когато е необходимо“, допълват Sembcorp.

Централна система за управление регулира циклите на зареждане и разреждане на батериите според нуждите на мрежата. Интегрираната система включва и модули за течно охлаждане или вградени климатични системи за поддържане на оптимални работни температури.

Мега-батерията използва платформата за надзорен контрол и събиране на данни (SCADA) на Envision за целите на наблюдението и управлението. За контрол на температурата се разчита на решението Smart String ESS на Huawei.

Според пазарните изследователи, размерът на глобалния пазар на системи за съхранение на енергия от батерии възлиза на 9,21 милиарда долара през 2021 г. Той ще продължи да нараства средно с по 16,3% годишно – от 10,88 милиарда долара през 2022 г. до 31,20 милиарда към 2029 г.

За най-голяма батерия в света към момента се смята инсталацията Vistra Moss Landing в Калифорния, САЩ. Нейният капацитет е 1600 MWh.

Коментари по темата: „Пуснаха най-голямата батерия в Югоизточна Азия: 285 MWh”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Първо дефинирай понятието “живот на батерия”… Колко дълъг е човешкия живот? Защото всеки ден милиарди клетки от него умират и биват заменени с други…

  2. Тъй тъй

    Въпросът не е колко е голяма а колко дълъг и е живота.

Коментар