Хай-тек арсенал открит у крадците на пари

Богат арсенал от високотехнологични джаджи е открит в домовете на престъпници, които са се занимавали с изготвяне на скимиращи устройства и фалшиви кредитни карти, ползвани предимно за теглене на пари в европейски страни.

Организираната престъпна група е разбита при международна полицейска операция с активното участие на служители на ГДБОП, стана ясно на днешната пресконференция, дадена от МВР.

При претърсване на повече от десет адреса в Пловдив, Бургас, Ямбол и Стара Загора са намерени компютърни конфигурации, външни хардискове, магнитни носители – CDR, DVD и флашпамети, електронни устройства "четци" и матрици за изработването им, микрокамери, цифрови минифотоапарати, SD-карти и очила с вградени камери, както и мобилни телефонни апарати.

Иззети са също голямо количество USB-устройства, атрибути за мобилни телефони и цифрови апарати, захранващи кабели, батерии, уреди и средства, ползвани за изработването на скимиращи устройства.

В хода на операцията на територията на Пловдивска област са открити и две работилници за изработване на скимиращите устройства, предназначени за ползване  предимно в европейските страни, заяви  окръжният прокурор Иван Даскалов.

Антимафиотите наблюдавали престъпната група от около три месеца – време, в което са установени членовете на групата и метода на действието им. Служителите на ГДБОП са работили тясно с колегите си от Полша и Австрия.

След акцията на 16 ноември в ареста за 72 часа са задържани петима мъже, а паралелно с тях в Полша били арестувани още трима българи, членове на същата престъпната група. Сред задържаните у нас е и лидерът им – 37-годишен пловдивчанин, срещу когото е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, а срещу останалите четирима обвинението е за участие в престъпна организация.

Коментар