AI система за търсене на извънземни откри 8 „подозрителни“ сигнала

В търсене на извънземен живот учени впрегнаха AI, който заподозря 8 странни сигнала от космоса (снимка: CC0 Public Domain)

Вселената съдържа стотици милиарди галактики и във всяка от тях има толкова много планети, че е малко вероятно Земята да е единственото място с живот. Нова AI система претърсва милиони радиосигнали от космоса, за да идентифицира всеки с потенциален изкуствен произход. Тя вече откри осем сигнала, които изглеждат интригуващо – предполагаемо извънземни.

Инициативата Breakthrough Listen има за цел да търси изкуствени радиосигнали, идващи от други планети в нашата галактика. Екипът нарича тези сигнали „техносигнатури“.

Проблемът е, че Вселената е „шумно“ място – звезди, черни дупки, магнетари, квазари, свръхнови, изблици на гама лъчи и цял набор от други обекти и събития могат да излъчват радиосигнали. Към това трябва да добавим и всички смущения от нашите собствени технологии, като мобилни телефони и GPS сателити.

Сортирането на сигналите и изчистването от фоновия шум, за да се намерят възможни извънземни техносигнатури, е колосална задача. Колосална е за хората. Изкуственият интелект обаче умее да сортира огромни количества данни, за да търси модели, което означава, че това е идеалната задача, върху която да работи синтетичният разум.

Воден от тази идея, студентът от Университета в Торонто Питър Ма е разработил нов алгоритъм за машинно самообучение, предназначен да филтрира най-обещаващите кандидати за техносигнатури. Алгоритъмът работи с двуетапен процес.

Първата стъпка включва авто-енкодер, обучен чрез симулирани интелигентни извънземни сигнали, така че да знае какво да търси. Симулираните от него сигнали отговарят на определени характеристики и се добавят към набор от действителни данни, докато автокодиращото устройство се научи да избира надеждно.

Във втория етап AI се заема с реалната работа. Екипът е захранил алгоритъма с повече от 150 терабайта (TB) данни, събрани от Green Bank Telescope (GBT).

От всички 3 милиона сигнала в набора от данни, AI е идентифицирал 20 515 сигнала, представляващи интерес. След това изследователите са инспектирали всеки един от тях ръчно – и интересното е, че осем от тези сигнали имат „правилните“ характеристики, за да се считат за техносигнатури. Тези сигнали просто няма как да бъдат приписани на случайности или смущения.

„Осем сигнала изглеждат много подозрителни, но след като погледнахме повторно целите с нашите телескопи, не ги видяхме отново“, казва Ма. „Изминаха почти пет до шест години, откакто взехме данните, но все още не сме видели сигнала да идва отново. Разбирайте го както искате“.

Колкото и интригуващи да са сигналите, това далеч не е отговор на най-дълбокия въпрос – дали сме сами във Вселената. Екипът признава, че не знаем как точно би изглеждала една истинска извънземна технология и може да се окаже, че използването на симулации е всъщност обучение на AI да се фокусира върху съвсем грешни неща.

Изследването, за което съобщиха от технологичната компания Nvidia и екипа на Breakthrough Listen, бе публикувано наскоро в научното издание Nature Astronomy.

Коментари по темата: „AI система за търсене на извънземни откри 8 „подозрителни“ сигнала”

добавете коментар...

  1. 1

    Ами ако са тук?

  2. Anonymous

    И ако дойдат ?

Коментар