Intel иска повече субсидии, за да произвежда в Германия

Пат Гелсингър и германски официални лица разглеждат проекта за изграждане на заводи за чипове в района на Магдебург (снимка: Intel)

Американският чипмейкър Intel изпитва затруднения с реализацията на проекта за изграждане на две предприятия в Магдебург, Германия, въпреки че вече купи място за заводите. Сега ръководството на компанията настоява за по-големи държавни субсидии.

Intel планираше да похарчи до 20 милиарда евро за изграждане на две предприятия в района на Магдебург. Но според публикации в местните медии, на които се позовава Ройтерс, компанията очаква да получи от правителството на Германия субсидии в размер на 10 милиарда евро вместо първоначалните 7 милиарда евро.

Според германски официални лица, властите вече са одобрили отпускането на субсидии на Intel за изграждане на предприятия в Магдебург в размер на 6,8 милиарда евро, но сега процесорният гигант иска да получи почти един път и половина повече.

Повишеният апетит за субсидии на Intel се обяснява с увеличените разходи за енергия, която неминуемо ще се използва в строителството. Като компенсация, американската компания е готова да внедри по-напреднали технологии за чипове в германските предприятия от първоначално планираното.

Представители на Intel засега отказват да коментира подробно текущата ситуация, но уверяват, че компанията активно „работи с правителствени партньори, за да затвори критичната разлика в разходите”.

Геополитическите събития в региона наистина биха могли да повлияят негативно на разходите за проекта, а самата Intel сега не е в най-добра финансова позиция. Компанията вече трябваше да се откаже от изграждане на изследователски центрове в Израел и САЩ, но ръководството на ИТ гиганта все още не е готово да спести от програмата за разширяване на производството.

Коментар