Hitachi ще построи малък модулен реактор в Естония

Художествена концепция на AEЦ с малък модулен реактор Hitachi BWRX-300
(източник: GE Hitachi)

Естонската компания Fermi Energia избра малкия модулен реактор BWRX-300 на GE Hitachi за изграждане на първата атомна електроцентрала в страната. Реакторът ще осигури на Естония и чуждестранни клиенти 300 MWe чиста електроенергия.

За да започне строителството на АЕЦ обаче, ще трябва в спешен порядък да се промени законодателството на страната в частта на ядреното регулиране, отбелязва в публикация за проекта World Nuclear Association.

През септември 2022 г. естонската Fermi Energia обяви конкурс за проекти на малки модулни реактори, чиито основни предимства включват относително бързо изграждане, по-ниски разходи и повишена експлоатационна безопасност. В конкурса се включиха GE Hitachi, NuScale и Rolls-Royce с пълна техническа документация, необходима за оценка на разходите за строителство.

Според енергийната компания, критериите за избор на технология са били технологична зрялост, създаване на референтен завод, икономическа конкурентоспособност и участие на естонски компании във веригата за доставки.

Тази седмица Fermi Energia обяви своя избор. За работен проект е избран реакторът BWRX-300 на GE Hitachi. Решението е повлияно от факта, че подобен завод ще бъде построен в Канада. По-точно, BWRX-300 е приет от канадския регулатор за лицензиране и скоро може да започне подготовка за строителство на първия малък модулен реактор в Северна Америка.

BWRX-300 все още не е работеща платформа (както изискват условията на договора), но останалите разработчици дори нямат такава. Реакторът на NuScale премина през редица етапи за получаване на лиценз, но заявлението за строителство в САЩ няма да бъде подадено до първото тримесечие на 2024 г.

Друго важно предимство на BWRX-300 е, че той използва традиционно гориво, докато реакторът на NuScale ще изисква висококачествено нискообогатено ураново гориво (HALEU) на метална основа със съдържание на изотопи на уран-235 от 20% (в конвенционалното гориво не повече от 5%), каквото има само Русия.

И накрая, принципът на работа на реактора BWRX-300 се основава на кипящи водни реактори, използвани в големи инсталации, при които водата се превръща в прегрята пара в активната зона. Всичко това е многократно тествано на практика и е много надеждно, но в същото време, поради намаляване на мащаба, ще доведе до многократно увеличаване на радиоактивните отпадъци. Може би това е единственият сериозен недостатък на MMP, изградени по класически схеми.

С избора на реактора BWRX-300 в Естония започна и процедура за разработване на подробен проект, за да се определи бюджетът. След това законодателите трябва да се намесят, за да създадат правна основа за изпълнение на проекта. На следващ етап ще започне търсене и сертифициране на площадки за изграждане на реактора.

Докато започне строителството в Естония, проектът с BWRX-300 трябва да бъде напълно разработен в Канада, на което естонците разчитат, тъй като в света няма нито един такъв реактор и чуждият опит ще помогне да се избегнат много грешки.

В крайна сметка се очаква Fermi Energia да пусне в експлоатация BWRX-300 MMP през 2031 г. За GE Hitachi, която се надява да превземе европейския ядрен пазар, проектът в Естония ще бъде силна референция.

Коментари по темата: „Hitachi ще построи малък модулен реактор в Естония”

добавете коментар...

  1. Разбирач

    Че какво и беше на Чернобилската?Там е човешка грешка и пренебрегване на всички правила и забрани.Не знам кой е малоумник

  2. Ядрен лаик

    Малоумник.Кой те излъга ,че китайците имат ядрени технологии за АЕЦ ? Ти наясно ли си кой им е построил първите реактори ,че да се научат и те. Руските технологии са много надеждни ,като Чернобилската.

  3. Ядрен физик

    Всички които искат да строят Аец и не избират руска или китайска технология ще видят какво означава да избираш рисунка а не вече работеше реактор…колко са наивни хората в името да си напълнят джобовете и да се сложат на своя господар…

Коментар