Chrome каза сбогом на остарелите Windows 7, 8 и 8.1

Потребителите на Windows 7 ще трябва да се примирят с липсата на актуален браузър Chrome
(снимка: CC0 Public Domain)

Новата версия на Chrome, най-популярния браузър в света, вече не работи с операционни системи Windows 7, Windows 8 и Windows 8.1. Разработчиците от Google спазиха в срок обещанието си да прекратят поддръжката на по-старите ОС на Microsoft.

С излизане на версия Chrome 110, потребителите на Windows 7, 8 и 8.1 няма да могат да ползват актуален браузър от Google. По-рано и самата Microsoft спря да поддържа споменатите версии на своята платформа.

Версия 110 на Chrome е първата, която изисква инсталиране на Windows 10 или Windows 11. Предишните версии на браузъра ще продължат да работят и на устройства с по-стари версии на Windows, но няма да получават актуализации, което може да компрометира сигурността на компютрите.

Microsoft не разкрива точния брой потребители, които все още използват Windows 7. Според независими анализи, на които се позовава The Verge, през 2021 г. тези потребители са били около 100 милиона. Има всички основания да се смята, че в момента броят им е значително по-малък.

Потребителите на наследен софтуер ще бъдат принудени или да надстроят хардуера на по-старите си компютри, за да инсталират Windows 11, или да закупят нов компютър, за да получават актуализации на сигурността и пълна защита срещу дигиталните заплахи.

Известно, че Microsoft планира напълно да спре поддръжката на Windows 10 през октомври 2025 г. Компанията вече прекрати пускането на актуализации за някои версии на тази все още много популярна операционна система.

Коментари по темата: „Chrome каза сбогом на остарелите Windows 7, 8 и 8.1”

добавете коментар...

  1. Чао на Били-убиеца

    Аз казах сбогом на Уиндоус

  2. неставаш

    Хей Chrome ю съкс а лот

  3. Anonymous

    ше кажем и ние сбогом на chrome

  4. Ани

    Само слабоумните ползват Chrome

Коментар