САЩ компенсират с роботи недостига на евтина работна сила

Компаниите в САЩ, Канада и Мексико са поръчали рекордните над 44 100 робота през 2022 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Северна Америка, в частност САЩ, постави рекорд за индустриална автоматизация – през миналата година в региона са поръчани повече от 44 хиляди робота за производството, по данни на Асоциация за напредък в автоматизацията.

Недостигът на работна сила в САЩ доведе до внедряване на повече индустриални роботи през 2022 г. от всякога досега. По-голямата част от тях се използват в заводи за електрически превозни средства и батерии. Общата инвестиция в роботи възлиза на 2,38 милиарда долара, което е с 18% повече от предходната година.

Компаниите в САЩ, Канада и Мексико са поръчали малко над 44 100 робота през 2022 г., което е с 11% повече от предходната година и нов рекорд, според данни, събрани от Асоциацията за напредък в автоматизацията, известна като A3, на които се позовава Ройтерс.

„Недостигът на работна ръка изглежда не свършва”, коментира Джеф Бърнстейн, президент на A3. Много компании, които се борят да намерят работници в условията на най-ниското ниво на безработица в САЩ от 1969 г. насам, виждат ускорената автоматизация на фабриките като изход.

Повече от половината от миналогодишните поръчки на роботи идват от автомобилни производители и техните доставчици – група, която отдавна е водеща в автоматизацията на фабриките в САЩ. Нови заводи за електрически превозни средства, батерии и рециклиране на батерии на стойност 160 милиарда долара са обявени от началото на 2021 г., според Atlas Public Policy, американска изследователска група, работеща с автомобилни производители и екологични групи.

Същевременно се наблюдава забележимо забавяне на поръчките за автоматизация в края на 2022 г., което оставя отворен въпросът за перспективите на роботизацията през настоящата година.

„Четвъртото тримесечие беше подкрепено от бум в автомобилната индустрия”, казва Бърнщайн. „Но в същото време видяхме спад в неавтомобилните поръчки”. Той отдава спада на промяната в потребителското поведение от периода на пандемията.

„Виждали сте компании като Amazon да спират строителството на нови складове, което означава, че вероятно са отменили или забавили закупуването на нови средства за автоматизация”, анализира ситуацията Бърнщайн.

Проблемите с веригите за доставки също биха могли да изкривят резултатите от миналата година. Някои клиенти са направили допълнителни свръхпоръчки по време на здравната криза с Covid-19, само за да се уверят, че получават поне част от автоматизацията, от която се нуждаят.

Повечето от роботите, поръчани миналата година, ще бъдат използвани за обработка на материали – това е широка категория, която включва всички видове движение и обработка на стоки в рамките на фабрики и складове. Автоматизацията се използва широко и за работа по „одит”, инспекционни дейности за проверка на съответствието на продуктите със спецификациите – тези функции са относително лесни за роботизиране.

Новите роботизирани постове трябва да помогнат за избягване на ситуацията, развила се в много предприятия по време на пандемията. „В Covid ние буквално работихме с 30 процента престой на завода, защото не можахме да намерим хора за заплата от 15 долара на час”, коментира ръководителят на едно от индустриалните предприятия.

Сега е доста трудно да се прецени колко успешна ще бъде индустрията през 2023 г. на фона на променящите се модели на потребление на домакинствата и по-високите лихвени проценти, планирани от централните банки за контролиране на високата инфлация.

Коментари по темата: „САЩ компенсират с роботи недостига на евтина работна сила”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    поръчани повече от 44,000 робота за производството

    Напред са!

Коментар