ChatGPT за малко да вземе изпита за лекар в САЩ

Изкуственият интелект показа завидна способност да усвоява медицински знания
(снимка: CC0 Public Domain)

На какво ли е способен изкуственият интелект? Изглежда няма ограничения дори на този ранен етап от развитието му. А бъдещето на AI технологията може да се окаже непредсказуемо.

Алгоритъмът на големия езиков модел (LLM) на ChatGPT, разработен от компанията OpenAI, почти издържа изпита за лекарски лиценз в САЩ, съобщи ScienceAlert. Това е много труден тест за човек, но AI ботът за малко да издържи изпита без обучение с потвърждение – въз основа само на търсене на информация в интернет.

Засега никой няма да лекува хората с помощта на ChatGPT – бариера ще постави правото, а не практическата възможност за използвана на изкуствения интелект в медицината.

ChatGPT вече удиви с уменията си да пише код, да взима изпит в бизнес колеж и да се справя с други интелектуални задачи. Ново постижение на машинния алгоритъм е почти успешният му опит да премине медицинския изпит за лицензиране на лекари в САЩ (USMLE).

Между 300 и 400 часа са необходими за подготовка на човек за този изпит, който всъщност се състои от три раздела. Способността на ChatGPT да се научи как да отговаря на въпросите на USMLE по последователен и точен начин дава надежди, че някой ден AI ще може сам да дава медицински съвети или, по-вероятно, да стане асистент на лекар за по-точни диагнози.

„ChatGPT се представи на или близо до прага за преминаване и на трите изпита без специално обучение или подсилване”, отбелязват изследователите, провели експеримента. „В допълнение, ChatGPT демонстрира високо ниво на последователност и проницателност в своите обяснения”.

Изследването е проведено от специалисти от стартъпа Ansible Health. Предварително беше обяснено, че в интернет няма директни отговори на USMLE въпросите, зададени към AI бота. Така ChatGPT генерира нови отговори въз основа на получените данни по темата на въпросите.

При бал от 60% правилни отговори на всички въпроси, ChatGPT постига между 52,4% и 75% и на трите изпита. В 88,9% от отговорите алгоритъмът дава поне един значим отговор, който изследователите квалифицират като „нов и неочевиден, но клинично валиден”.

„Постигането на преминаващ резултат при този сложен експертен изпит без каквото и да е човешка подкрепа бележи важен крайъгълен камък в развитието на клиничния изкуствен интелект”, обобщават авторите на изследването.

Освен това, по отношение на точността на отговорите, ChatGPT превъзхожда PubMedGPT – медицински AI, специално обучен да отговаря на подобни въпроси, който постига 50,3% верни отговори.

Коментари по темата: „ChatGPT за малко да вземе изпита за лекар в САЩ”

добавете коментар...

  1. Истина

    Надявам се за последно да ви се накове че НЯМА Изкуствен Интелект и не е имало а е само невронна мрежа – т.е. програма с много голяма сложност която се обучава и затова още е с дефекти и не е взела изпита но няма AI.

  2. Anonymous

    USMLE тест въпрос :

    17-г момиче идва в кабинета за преглед преди постъпването си в колеж.

    Тя съобщава, че се чувства добре, но се притеснява да напусне дома си за първи път.

    Заявява, че се е опитвала да спазва диети, за да подобри външния си вид, но че ограничаването на храната често “дава обратен ефект”, защото тя огладнява и след това се впуска в епизоди на преяждане.

    Тя съобщава, че по време на тези епизоди губи контрол, като казва:
    “Сякаш преставам да мисля и преди да се усетя, съм изяла 2 пици”.

    Тя предизвиква повръщане няколко пъти по време на всяко преяждане и е развила модел на преяждане и пречистване всяка вечер.

    В миналото не е имала сериозни заболявания и не приема лекарства.
    Висока е 165 см
    тежи 57 кг;
    ИТМ е 21 кг/м2. Жизнените показатели са в рамките на нормалното.

    Физическият преглед показва сухи лигавици, ерозия на емайла по езиковата повърхност на предните зъби и хипертрофия на паротидната жлеза. Коя от следните групи находки е най-вероятно да бъде установена при този пациент?

    Калий

    Бикарбонат

    (A)

    Намаляване на

    намален

    (B)

    Намален

    увеличен

    (C)

    Увеличен

    намален

    (D)

    Увеличен

    увеличен

    (E)

    Нормално

    намален

    (F)

    Нормално

    увеличен

    (Отговор: B)

  3. Anonymous

    с>у дигитален диктатор
    дали
    Хората са качили↑ ниво в земната игра ?

  4. Anonymous

    Плюй си бъдещият доктор(skynet) ?

    Всички гледат да се подмажат на ГОСПОДин chatG!

  5. Anonymous

    Голяма работа, то и аз мога да издържа всякакъв писмен изпит ако има достъп до интернет по време на изпита, стават досадни вече с тоя чат.

  6. Anonymous

    PubMed.gov повече от 35 мил цитати за биомедицинска литература от MEDLINE, списания за наука за живота и онлайн книги. Цитатите могат да включват връзки към пълно текстово съдържание от PubMed Central и уебсайтове на издателите.

Коментар