Китай се оттегли от проект за подводен кабел между Европа и Азия

Реализацията на голям проект за подводен кабел между Азия и Европа може да се забави
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайските телекоми се оттеглиха от глобален проект на стойност 500 милиона долара за полагане на подводен интернет кабел между Азия и Европа. Според анализатори, това е отговор на санкциите, наложени на високотехнологичната индустрия в страната от САЩ.

China Telecom и China Unicom решиха да се излязат от проекта за подводен интернет кабел SEA-ME-WE 6, който трябва да свърже Югоизточна Азия с Европа, съобщи Файненшъл Таймс. Този ход може да увеличи разходите за взаимно свързване на операторите на центрове за данни, които правят бизнес в съответните региони.

Работата по изграждане на кабелната система SEA-ME-WE 6 (Югоизточна Азия, Близкия изток, Западна Европа) на стойност $500 млн. започна в началото на 2022 г. Кабелът ще се простира от Сингапур до Франция, като общата му дължина е 19 200 км. Планираният общ капацитет е 120 Tbps.

Интернет трасето трябва да влезе в експлоатация през първото тримесечие на 2025 г. Но на фона на санкциите на САЩ срещу Китай, операторите China Telecom и China Unicom изтеглиха своя дял от 20% в проекта, което излага на риск реализацията му. Като причина се посочва, че договорът за полагане на кабела е възложен на американската SubCom, а не на китайската Hengtong, която също участваше в търга.

Hengtong отчасти е свързана с Huawei, чиято дейност беше силно разстроена от санкциите на САЩ. Освен това SubCom е избрана за изпълнител вместо Huawei в друг проект в същия регион. И накрая, Тихоокеанската лека кабелна мрежа (PLCN), която свързва САЩ и Югоизточна Азия, загуби един от своите сегменти под натиск от САЩ, като причината отново е връзката на един от участниците в проекта с Huawei и китайските власти. SubCom отговаря за полагането на кабела и в този случай.

Според анализатори, отказът на китайските оператори да участват в инициативата SEA-ME-WE 6 може да влоши и без това напрегнатите отношения между Пекин и Вашингтон. В допълнение, развитието на глобалната мрежова инфраструктура може да се забави, което ще засегне компаниите по целия свят.

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) отмени лиценза на China Telecom за предоставяне на услуги на американския пазар още през 2021 г. А в началото на 2022 г. последва забрана за работа в САЩ на американската дъщерна фирма на държавния телекомуникационен оператор China Unicom.

Коментар