Приключи ли недостигът на чипове?

Търсенето на чипове за всевъзможни смарт уреди, роботи и машини ще удължи кризата
(снимка: CC0 Public Domain)

През последните няколко години станахме свидетели на сериозни смущения в глобалната верига на доставки и най-болезненият сред тях беше недостигът на полупроводници, предизвикан отчасти от голямото търсене по време на пандемията. Дали този пазар вече се е уравновесил или ще се нормализира през 2023 година?

След като пандемията донесе рязък скок в покупките на всякакви видове електронни устройства, търговията с джаджи се забави в края на 2022 г. Запасите започнаха да се възстановяват. Изглежда, че и нивата на наличностите на чипове са се върнали донякъде към нормалното.

Въпреки това въпросът дали недостигът на чипове е вече в миналото няма как да бъде оцветен само в черно или само в бяло.

Състояние на пазара

В някои сектори, като потребителската електроника, недостигът на чипове е намалял поради спада в търсенето, резултат от рецесията, завишените разходи за живот и по-високите нива на запасите, отбелязва Джон Уейт, вицепрезидент за глобалната верига за доставки в анализаторската фирма Genpact. „Прогнозата е, че това отслабващо търсене ще обхване и корпоративните пазари през 2023 г.“, казва той.

За чиповете, които не са предназначени за памети, натрупаните дълги списъци с поръчки ще се изчистят, ще се появят излишни запаси и времето за изпълнение ще се съкрати, очакват пазарните наблюдатели. Търсенето на автомобили и развитието на автономното шофиране обаче остават силни.

„Пазарът на полупроводници навлиза в цикъл на корекция, тъй като търсенето на персонални компютри, смартфони, таблети и потребителска електроника е намаляло значително“, казва и Гаурав Гупта, вицепрезидент анализатор в Gartner, в скорошна дискусия, проведена от изследователската фирма. Въпреки че като цяло чиповете вече не са в дефицит, все още има дисбаланси в запасите, поради изобилието от някои чипове и липсата на други, посочва Гупта.

Например, тази година ще има значително свръхпредлагане на пазара на памети, като следствие от слабото търсене на крайни устройства. Но, като цяло, „повечето категории чипове показват подобрение от гледна точка на наличностите“, каза Гупта.

Известно свръхпредлагане ще има и на корпоративния пазар, който включва мрежи, сървъри и съхранение. Това ще помогне за облекчаване на дисбалансите от гледна точка на запасите и за намаляване на цените, очакват анализаторите.

Цифрите показват, че топ 10 на световните производители на оригинално оборудване са намалили разходите си за чипове със 7,6% и заемат 37,2% от общия пазар през 2022 г., според предварителните резултати на Gartner. Повечето от първите 10 клиенти на полупроводници са основни производители на компютри и смартфони.

Дефицитът не е преодолян напълно

И все пак недостигът на чипове все още не е приключил съвсем. „Очакваме да продължи да намалява през следващата година, тъй като глобалното търсене се забавя и пазарите се балансират“, казва Том Стрингър, ръководител на услугата за подбор на сайтове и стимули в BDO USA – голяма бизнес-група от публични счетоводни, данъчни и консултантски фирми.

По неговите думи, вече се наблюдава излишък на някои компоненти поради спад в потребителското търсене на електроника. „За някои части, като тези, използвани от производителите на компютри и сървъри, предлагането изпреварва търсенето, което води до спад в цените“.

В същото време все още има голямо търсене на специфични типове чипове, например такива, използвани от производителите на автомобили и в 5G, добави той.

Поглед напред

Глобалните продажби на полупроводниковата индустрия възлизат на 573,5 милиарда долара през 2022 г., най-високата годишна сума и увеличение от 3,2% в сравнение с общо 555,9 милиарда долара за 2021 г., според Асоциацията на полупроводниковата индустрия – SIA. Продажбите обаче се забавиха през втората половина на годината. Показателно е, че глобалните продажби за декември 2022 г. бяха на стойност 43,4 милиарда долара, което прави спад от 4,4% в сравнение с общата сума за ноември 2022 г.

И все пак в дългосрочен план пазарът на полупроводници ще възвърне силата си, убеден е Джон Нойфер, президент и главен изпълнителен директор на SIA. „Въпреки краткосрочните колебания в продажбите, дължащи се на цикличността на пазара и макроикономическите условия, дългосрочните перспективи за пазара на полупроводници остават невероятно силни поради непрекъснато нарастващата роля на чиповете, които имат за задача да направят света по-умен, по-ефективен и по-добре свързан,“ коментира Нойфер.

Джон Уейт от Genpact също рисува оптимистична картина. Все пак той отбелязва, през следващите няколко години със сигурност ще има области с по-малко предлагане от търсенето. Въпреки че 2023 г. е „очевидно отдръпване“, каза Уейт, „изгледите полупроводникова индустрия да достигне стойност от 1 трилион долара в идните години са налице“.

По думите му, ще има някои реални предизвикателства по отношение на устойчивостта, разширяването на базата на доставки, както на капацитета за чипове и цялата поддържаща екосистема. Най-големият проблем ще е „една невероятна война за таланти“, която ще се окаже ключова за за растежа на индустрията.

Коментари по темата: „Приключи ли недостигът на чипове?”

добавете коментар...

  1. естествен антагонист

    недостигът на чипове в пазара се дължи предимно на стратегическите решения на тия производители за още по-големи печалби, да се скрият колкото възможно по дълго научните и технологичните постижения от човечеството, да няма конкуренция и да се отсрочи колкото възможно това благополучно състояния и тн.
    а войната на талантите може да загрубее и да отнеме живота на много гении и други косвени жертви.

Коментар