ШЛ става универсална услуга в Испания

След период на обществено обсъждане испанското правителство реши да започне правна процедура, която да превърне широколентовия достъп в гражданско право за всеки жител на страната, съобщи Communications Direct. По испанската дефиниция ШЛ е интернет достъп със скорост най-малко 1 Mbps. Това трябва да стане универсална услуга от 2011 г.

Испания е втората европейска държава, която решава да превърне ШЛ в гражданско право. По-рано тази година Финландия узакони ШЛ достъпа като гражданско право.

След като бъдат направени необходимите нормативни корекции в сега действащия закон за телекомуникациите, испанският телеком регулатор CMT ще проведе един или няколко търга, за да възложи изпълнението на дейностите по осигуряване на услугата. Ако някой от търговете се провали, задачата ще бъде възложена с декрет.

Новото законово положение на практика ще формализира нещо, което операторите в Испания така или иначе ще започнат да предлагат, защото страната скоро ще освободи 900-мегахерцовия банд за мобилни широколентови комуникации. Хубавото е, че при новите условия законът ще дава комерсиален стимул на операторите да разширят своите инфраструктури за предлагане на мобилни широколентови услуги и те ще покрият райони, които досега не са били интересни за тях.

Според Communications Direct, перспективата за Испания не е чак толкова впечатляваща, защото “днешният широколентов е утрешният теснолентов”: в Испания ШЛ се дефинира като интернет достъп със скорост минимум един мегабит в секунда, което не е чак толкова амбициозно в годината 2009, а пък през 2011 ще е още по-малко впечатляващо.

Коментар