Експертът по сигурността на Sun напуска

Пионер в областта на криптографията и ветеран в екипа на Sun Microsystems,, нейният главен специалист по сигурността Уайтфилд Дифи напусна компанията, съобщи The Register. Изданието се позовава на “Technology Review”, според което Дифи най-вероятно ще бъде гост-професор в Университета в Лондон.

Дифи бе 18 години в редиците на Sun. Той постъпи в компанията през 1991 г. Голяма част от времето – от 2002 г. насам – той прекара на поста главен специалист по сигурността.

Не е известна причината Дифи да напусне Sun и не се знае дали това негово решение има връзка с “висящата” сделка с Oracle или пък с масовите съкращения. Oracle отказва коментар.

Дифи е известен с революционното си изобретение – криптографията на публичните ключове (1975 г). Длес PKI се приема за нещо естествено, неразделна част от ИКТ инфраструктурите, тъй като се прилага за защита на електронна поща, документи, търговия, ежедневна онлайн комуникация и бизнес.

Напускането на Дифи подказва един от най-големите проблеми за Sun в условията на пълна неяснота относно бъдещето на сделката с Oracle. Освен че другите големи ИТ доставчици като IBM, HP, Dell с хищническо настървление разграбват “като топъл хляб” клиентите на Sun, уплашени от несигурното бъдеще, под огромен натиск са и самите служители на компанията. Много от тях напускат в търсене на място с по-ясна перспектива. Паралелно с това наскоро отслабващите сили на Sun я принудиха да съкрати част от персонала си.

Коментар