Кабинетът ще набляга на квалификацията ни

През последните години Министерството на труда и социалната политика (МТСП) беше съсредоточило усилията си върху социалното подпомагане. Сега поставяме акцент върху пазара на труда, вкл. квалификацията и преквалификацията на трудовия ресурс, както и върху борбата срещу сивата икономика и нелоялната конкуренция”. Това каза на среща с председателя на БСК Божидар Данев социалният министър Тотю Младенов. Срещата се проведе късно снощи (18 ноември 2009 г.) в БСК.

По данни от съобщението, разпространено от БСК до медиите, председателят на камарата Божидар Данев е представил кръга проблеми, по които очаква предприемане на стъпки за тяхното преодоляване от страна на екипа на МТСП.

Едно от предложенията на БСК предвижда въвеждането на възможност работодателят по свое еднолично решение да пуска в неплатен отпуск работниците. „В условията на икономическа криза другата възможност за работодателите е да освобождават работна ръка, а така не можем да задържим ценните за нас работници. Разбира се, трябва да се обсъдят възможности за ефективна защита и финансово обезпечаване на работниците, така че да не бъдат накърнени и техните права”, заяви Божидар Данев.

Като мярка за борба срещу сивата икономика Данев е предложил да бъде въведено задължение за работодателите да превеждат по дебитна карта трудовото възнаграждение на работниците. Целта е да се постигне пълна проследимост на финансовите потоци.

Друга мярка, предложена от БСК, за ограничаване на неформалната заетост и недекларираните доходи от труд, е разширяване и укрепване на капацитета на контролните органи, в това число създаване на трудова полиция.

По отношение на фокусната тема за квалификацията накадрите у нас и камарата, и кабинетът споделят мнението, че всички социални помощи следва да бъдат обвързани със задължение за ограмотяване, квалификация и преквалификация. „Дори в условия на криза недостигът от квалифицирана работна ръка нараства, като същевременно процентът на хората, които нямат знания и умения, за да намерят работа, остава висок. Необходимо е въвеждането на стимули за фирмите, разкриващи работни места и инвестиращи в квалификация и преквалификация на кадрите”, категоричен е Божидар Данев.

Според Данев, необходимо е активизиране на трайно безработните и обезкуражените лица на пазара на труда чрез включването им в различни програми за обучение и квалификация, стажуване и т.н. БСК отново извежда на преден план идеята идеята за прилагане на принципа на публично-частното партньорство за създаване на Дружество за квалификация и преквалификация на безработни, в което да бъдат назначени по трудов договор безработни с ниска квалификация (като обучаеми) и такива с по-висока квалификация (като преподаватели).

БСК настоява и за обвързване на финансирането от всички източници на квалификационните курсове със заявени (гарантирани) потребности на работодателите и одобряване на учебните и квалификационни програми от браншовите организации. Според Данев, всички квалификационни курсове със срок, по-малък от 3 месеца, трябва да се провеждат само по заявка на работодателите, които следва да имат право и да атестират знанията и уменията на работниците, преминали съответния курс. „По този начин ще се оцени и работата на центровете за професионално обучение”, категоричен бе Божидар Данев и подчерта, че е необходимо въвеждане на система за външно оценяване работата на обучителните институции.

Коментар