Atos изгражда нов суперкомпютър с AMD процесори

Процесори EPYC ще осигурят изчислителна мощ за нов суперкомпютър на Atos
(снимка: AMD)

Френският технологичен гигант Atos започва проект за изграждане на нов суперкомпютър с AMD технологии. Високопроизводителната изчислителна машина ще обслужва институтите Макс Планк в Германия.

След като влезе в действие, суперкомпютърът ще осигури три пъти по-висока производителност за приложенията, в сравнение със съществуващата система Cobra. Става въпрос за критични приложения като изкуствен интелект, астрофизика, изследвания на науките за живота, изследвания на материалите и физика на плазмата.

Супер машината на Atos ще се захранва от 4-то поколение процесори AMD EPYC и очаквания скоро ускорител AMD Instinct MI300A. Именно сървърните чипове EPYC осигуриха на AMD близо трикратно увеличение на пазарния дял при x86 процесорите в рамките на няколко години.

Новият суперкомпютър ще бъде инсталиран в центъра за изчисления и обработка на данни (Max Planck Computing and Data Facility, MPCDF) в Гархинг, близо до Мюнхен, уточниха от Atos и AMD в съобщение до медиите.

Доставките на CPU модулите са насрочени за третото тримесечие на 2023 г., а инсталирането на GPU модулите AMD Instinct MI300A се очаква да стане през първата половина на 2024 г., според плановете на двете компании.

Коментар