Анализатори: Шумът около AI не е подкрепен от фундаментални фактори

В повечето случаи не е ясно веднага каква е финансовата полза от нови технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Шумът около изкуствения интелект ChatGPT покачи рязко акциите на малките AI разработчици. Но те може скоро да се сринат, тенденцията не е устойчива, предупреждават анализатори.

Акциите на китайските компании за изкуствен интелект, в частност, започнаха да се покачват преди известно време на фона на нарастващата популярност на усъвършенствания чатбот ChatGPT. Тази тенденция обаче изглежда скоро ще приключи, поне за по-малките компании, отбелязва Блумбърг. Това се дължи на факта, че повечето разработчици в сферата на AI далеч не са печеливши.

Ценните книжа на Beijing Deep Glint Technology поевтиняха с 10%, след като компанията обяви, че в момента не може да предлага продукти на ниво ChatGPT. Това може да е предвестник на предстоящи събития, които ще попречат на по-нататъшното покачване на акциите на редица компании като Cambricon Technologies, CloudWalk Technology и 360 Security Technology, които напоследък показват положителна динамика.

Предпазливостта при акциите на AI разработчиците дойде след като инвеститорите побързаха да се възползват от това, което някои смятат за преломен момент в технологичната индустрия. Според пазарни експерти, шумът около AI технологиите не е подкрепен от фундаментални фактори – те цитират миналия подобен скок, породен от блокчейн технологиите, които постепенно затихват.

„В повечето случаи не е ясно веднага каква е финансовата полза. Освен компаниите с най-силни технически възможности, повечето други вероятно просто яхват вълната. Тези скокове, предизвикани от шум, никога не са устойчиви”, коментира Вей-Серн Линг, управляващ директор на Union Bincaire Privee.

Beijing Deep Glint не е единствената компания, която е резервирана към очакванията за ChatGPT. В края на миналата седмица 360 Security заяви, че има „голяма несигурност” относно стартирането и успеха на услугите, базирани на невронни мрежи. Това идва три дни след като акциите на компанията отчетоха най-големия си ръст от ноември 2020 г. насам.

CloudWork, разработчик на технология за разпознаване на лица, дори заяви, че няма да се възползва от продукти, базирани на ChatGPT. Едва ли има съмнение, че изкуственият интелект ще навлиза все повече в бизнеса и живота, но на сегашния ранен етап са възможни сериозни сътресения и провали.

Коментари по темата: „Анализатори: Шумът около AI не е подкрепен от фундаментални фактори”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Много добър анализ. Ултра привърженик съм на високите технологии, но възторгът около ИИ в момента е балон под налягане. Милиарди от кохезионните и стрктурни фондове на ЕС се усвояват от нововъзникнали стартъпи и НПО-та, само за да залязат месеци след края на субсидирането. Това не е икономика, а спекула с лалета.

  2. Anonymous

    AI далеч не са печеливши

    В началото с абонамент !

  3. Anonymous

    ai стана доктор стана химик ти кво стана за 3 месеца

Коментар