Blue Origin ще произвежда слънчеви клетки на Луната

Прототип на слънчева клетки за бъдещи лунни мисии, разработен от Blue Origin
(снимка: Blue Origin)

Космическата компания Blue Origin създаде работещ прототип на слънчеви клетки за бъдещи лунни мисии. Необходимите материали за тях ще се добиват директно на Луната, което отваря големи възможности за енергийно снабдяване на лунните мисии.

В рамките на проекта Blue Alchemist компанията още от 2021 г. експериментира с производство на слънчеви клетки и захранващи кабели от материали, имитиращи лунен реголит. Blue Origin вече демонстрира ефективността на технологията на всички етапи.

В същото време технологията на Blue Alchemist може да бъде мащабирана буквално до безкрайност и да позволи изграждане на енергийни инсталации навсякъде по Луната, твърди разработчикът.

Blue Origin използва имитация на реголит, еквивалентна на лунната „както химически, така и минералогично”, като се вземат предвид съставът и структурата на суровината. Специален реактор топи желязо, след това силиций и накрая алуминий чрез електролиза на разтопен реголит, което прави възможно отделянето на тези елементи от свързания с тях кислород – такива вещества са често срещани на лунната повърхност.

Важно в случая е, че кислородът, който е от съществено значение за възникване и поддържане на живота, е само „страничен продукт” в процеса. Мехурчета кислород в един от реакторите демонстрират процеса на отделяне на метали и полуметали от кислород. Геометрията на реактора, подходът за извличане на метали и изборът на материали ще осигурят устойчиво производство на Луната.

Транспортна подсистема, разработена от BlueOrigin, прeмества и дозира материал, нагрят до над 1600 градуса по Целзий, в контролиран и енергийно-ефективен процес. В същото време системата издържа на високотемпературна среда със силни корозивни свойства.

Чистотата на получения силиций е повече от 99,999% – това ниво позволява създаване на високоефективни слънчеви клетки. На Земята, за получаване на материал с такава чистота трябва да се използват силно токсични и дори експлозивни вещества, докато технологичният процес, разработен за Луната, е почти напълно екологично безопасен.

За да се предпазят от неблагоприятната лунна среда, панелите ще се нуждаят от специално стъкло, което ще се произвежда от съпътстващи продукти – в противен случай слънчевите клетки ще работят само няколко дни. При използване на стъкло от лунни продукти, животът на слънчевите клетки ще бъде повече от 10 години. Тъй като технологията предполага производство на слънчеви панели с нулеви въглеродни емисии, е вероятно тя да бъде търсена и на Земята.

Екипът, който работи по Blue Alchemist, включва геолози, геохимици, електрохимици, металурзи, специалисти по различни материали и електричество, както и много други учени – от космически специалисти до роботехници. Лабораторията е оборудвана с най-модерна техника за превръщане на реголит в слънчеви клетки и алуминиева тел, включително инструменти за тестване на материали за устойчивост на агресивни среди.

Blue Origin разработва технологии, отчитайки нуждите на НАСА, за която създаването на инфраструктура на Луната и Марс е основен приоритет на космическата ѝ програма.

По-рано се разчу и за друг проект, в който НАСА ще използва технологиите на Blue Origin. В обозримо бъдеще ракетата New Glenn трябва да достави на Марс космическия кораб Photon на НАСА, предназначен да изследва магнитосферата на Червената планета.

Коментари по темата: „Blue Origin ще произвежда слънчеви клетки на Луната”

добавете коментар...

  1. Blah

    Дано да работи при ниската гравитация там…

Коментар