Android 14 ще конвертира физическа SIM карта в eSIM

Разработчиците на Android се подготвят за постепенен преход към еSIM
(снимка: CC0 Public Domain)

Очаквана по-късно тази година, мобилната платформа Android 14 ще може да конвертира физически SIM карти в eSIM. Това става ясно от скритите настройки на системата, открити от ентусиасти в наскоро пуснатата компилация Android 14 Developer Preview.

Apple първа тласна индустрията в посоката на eSIM, като елиминира използването на физически SIM слот в новите iPhone на вътрешния пазар в САЩ, принуждавайки операторите да приемат eSIM по-агресивно.

Изглежда, че Google също се подготвя за постепенен преход към eSIM. Като част от работата в тази посока потребителите ще могат да конвертират обикновена SIM карта в eSIM, когато излезе новата операционна система Android 14.

Според публикации в специализирани издания като Android Police, в предварителната компилация за разработчици на Android 14 има скрита опция „Конвертиране в eSIM” Страницата, придружаваща тази опция, изглежда недовършена, което показва продължаваща работа по функцията.

Новата версия 14 на Android ще може да прехвърля eSIM между различни устройства, което изглежда също като стъпка към отказ от използване на стандартни SIM карти.

Опцията „Конвертиране в eSIM” не работи сама по себе си, тъй като са необходими допълнителни ресурси за реализирането ѝ. Те са открити в предварително инсталираното приложение SIM Manager, което се използва на смартфони Pixel за прилагане на различни функции, свързани със SIM и мрежага.

Възможно е конвертирането на физическа SIM карта в eSIM да не се поддържа за всички SIM карти. Операторите трябва да осигурят поддръжка на eSIM в своите мрежи, а това може да отнеме известно време, докато новата функция се разпространи масово.

Прехвърлянето на eSIM между устройства също не е част от „нейтив” спецификациите на eSIM, така че не е ясно дали тази функция ще работи само на смартфони Pixel или ще стане достъпна за всички потребители на устройства с Android.

Коментари по темата: „Android 14 ще конвертира физическа SIM карта в eSIM”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Вече освен батерията, не може да се махне и сим картата. Предстои да направят и батерията да се самозарежда. Да живее вечната дружба.

Коментар