Oracle тества робот-куче Spot за задачи в дейта центъра

Роботът Spot може да намери приложение в центровете за данни на Oracle
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската корпорация Oracle тества робота-куче Spot на Boston Dynamics в една от своите лаборатории с намерението да го използва в бъдеще в центровете си за данни.

Изпитанията на Spot са започнали в края на 2022 г. в Oracle Industry Lab, но засега компанията не разкрива какви точно задачи са поставени пред робота. Междувременно Oracle публикува няколко видеоклипа с тестовете на Spot.

Кучето-робот изпълнява автономно някои задачи в Oracle Industry Lab, пояснява Бурчин Капланоглу, вицепрезидент по иновациите в лабораторията. По-специално, Spot e оборудван с лидар и се използва за картографиране и навигация.

В друго видео Капланоглу разкри, че Oracle тества и дронове Skydio за летене около сгради с цел откриване на корозия, използвайки услуги за машинно зрение от облака на Oracle Cloud Infrastructure (OCI).

Oracle Industry Lab е един вид тестово поле, където компанията и нейните партньори могат да експериментират с нови решения, включително разработки за строителството, производството, комуникациите, енергетиката и водоснабдяването.

Когато стартира през 2018 г., лабораторията симулираше строителна площадка. През април 2022 г. Oracle откри нова лаборатория, разположена на три етажа с обща площ от 2800 м², отбелязва Data Center Dynamics.

Други технологични компании също използват Boston Dynamics Spot за различни задачи. Например, Novva от Юта (САЩ) разчита на роботи и дронове, за да наблюдава и гарантира сигурността на центъра си за данни.

Има обаче и други подходи за решаване на задачи в центровете за данни. Така например, японските Fujitsu и NTT Data разработват роботи на моторизирана платформа, а Alibaba използва автономни манипулатори в своите дейта центрове.

Коментар