A1 изгражда част от трансграничния 5G коридор България – Гърция

Проект с участието на А1 България ще осигури непрекъсваема 5G и роуминг свързаност по магистралата между София и Атина (снимка: CC0 Public Domain)

А1 България си партнира с WINGS ICT Solutions и COSMOTE Гърция в проекта за трансграничeн транспортен коридор България – Гърция, който се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз. По-конкретно, A1 изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор с непрекъсваеми 5G роуминг услуги – 5G SEAGUL.

Проектът има за цел да осигури непрекъсваема 5G и роуминг свързаност по магистралата между София и Атина. Това ще позволи движението на автономни автомобили, ще подобри свързаността в селските райони, разположени около магистралата, и ще осигури непрекъсваеми роуминг услуги между двете страни.

COSMOTE Гърция ще изгради 5G мрежа в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино, докато А1 ще работи по отсечката между София и ГКПП Кулата, която е с дължина 173 км.

Проектът се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ и ще се реализира в рамките на две години – от 2023 до 2025. Общата стойност на 5G SEAGUL е 22 484 221,68 лева, от които 50% са еврофинасиране, а останалите средства ще се инвестират от участниците в проекта.

Трансграничният 5G коридор ще разчита както на мрежа от пето поколение със смесена архитектура (Non-standalone – NSA), така и на самостоятелна 5G мрежа (SA). В момента А1 използва 100 MHz честотна лента в спектър 3,6GHz за своята 5G ULTRA мрежа, която предлага гигабитови скорости в почти всички населени места с над 3 000 човека и основните курорти.

Проектът 5G SEAGUL ще осигури непрекъсваеми 5G услуги от София до Велестино, което ще позволи реализацията на свързана и автоматизирана мобилност или автономни автомобили. Освен това районът около ГКПП Кулата – Промахон ще разполага с непрекъсваем роуминг. Това означава, че потребителите и свързаните автомобили ще могат да преминават през границата между двете страни без никакво прекъсване на мобилните услуги.

След като приключи работата по изграждане, интегриране и тестване на мрежите от двете страни на границата, ще бъдат проведени и полеви изпитания на възможностите на 5G мрежата да поддържа свързани и автоматизирани решения за мобилност. WINGS ICT Solutions, който е координатор на проекта, ще проведе изпитанията чрез автомобили, снабдени със специални 5G бордови устройства и сензори, които ще позволят провеждане на изпитанията.

Проектът също така ще ускори изграждането на 5G свързаност в селските райони, които се намират около магистралата. По този начин техните жители също ще могат да се възползват от скоростите на мрежите от пето поколение.

Коментари по темата: „A1 изгражда част от трансграничния 5G коридор България – Гърция”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Те да вземат първо да си оправят 2G непрекъсваемостта между Перник и София, както и в пограничните райони, пък после да му мислят за 5G

Коментар