3,5-мегабитов сателитен достъп в цялата страна

Българският VSAT оператор Трансат предложи широколентов достъп до интернет със скорост 3,5 Mbps в цялата страна. Услугата Tooway е достъпна от 10 ноември с удвоени месечни динамични прагове за пренесения трафик.

Най-ниският месечен праг е 2,4 GB, а най-високият – 12 GB. След достигане на прага, скоростта се намалява и се възстановява, когато трафикът остане под праговото ниво, съобщиха от доставчика.

Средностатистическият интернет потребител месечно генерира около 3 GB трафик, а най-запалените 1% от потребителите създават около 25% от общия Интернет трафик. Трансат очаква новата услуга да заинтригува средностатистически потребители, които сърфират, ползват Skype, имейл, VPN, VoIP/FoIP и видео приложения, вкл. за видеонаблюдение.

Сателитният достъп до интернет се осъществява посредством спътника Eurobird 3 на Eutelsat, Франция с VSAT модели Surfbeam на Viasat, САЩ със съдействието на Skylogic, Италия.

Единственото, което е необходимо за ползване на услугата, е VSAT-терминал – сателитен модем и сателитна антена, която е с размери подобни на тези за сателитна телевизия. Достъп до интернет чрез сателит може да се осигури дори там, където няма жичен или безжичен LAN, ADSL, а UMTS е нестабилен – в отдалечените и слабонаселени райони, в села и извън тях.

Сателитът "свети" като лампа над земната повърхност в обхвата на свръхвисоките честоти и осигурява надеждна връзка, посочиха от Трансат.

Tooway има четири абонаментни плана, в зависимост от нуждите на потребителя. Най-ниският абонаментен план има цена 49 лв с ДДС, а най-високият струва 199 лв. Наличността на услугата е гарантирана на 99.5% на годишна база, твърди доставчикът. IP адресите са динамични.

VSAT оборудването се закупува от клиента и струва 1299 лв. с ДДС, става ясно от сайта на Трансат. За инсталиране клиентите трябва да платят  още 240 лв. Предвидена е и еднократна такса от 70 лв. за активиране на услугата.

по темата: „3,5-мегабитов сателитен достъп в цялата страна”

добавете коментар...

  1. maxobg

    човешката лакомия нямя краи,само дето средностат,както посочи колегата,не пасе само трева,исканещо повече

  2. ц

    Новите кожодери с надежда да има много тъпи оФце…
    Средностатистическия потребител и 3 гБ???
    Един филм е 1.5ГБ… аз като средностат. потребител на месец правя около 20-30ГБ..

Коментар