Не-гласовите функции на смартфоните стават хит

Проучване сред щатските потребители на смартфони е показало, че е налице значително увеличение на използването на не-гласовите функции на смартфоните, обяви Communications Direct. Анализаторите от BIA/Kelsey и статистическата агенция ConStat са установили рязък скок в използването на функции като обмен на текстови съобщения, електронна поща и интернет достъп. Анализаторите отдават това на популяризирането и опростяването на смартфоните.

Сред анкетираните през месец октомври американски потребители 18,5 сочат, че са ползвали интернет през смартфона си за търсене на определени продукти или услуги. 17% са използвали смартфона си за общуване през някоя социална мрежа като MySpace или Facebook. Година по-рано тези проценти са били съответно 15% и 9,6%.

Измежду мобилните потребители 48,2 процента са такива, които получават и/или изпращат по над 10 текстови съобщения седмично. 21 на сто могат да кажат, че ежеседмично влизат над 10 пъти в интернет чрез смартфона си. Един от всеки петима изпраща и/или получава повече от 10 e-mail съобщения седмично.

Макар че проучването е валидно само за жителите на САЩ, то е сигурен знак какво можем да очакваме да се случи и в Европа в резултат на разпространението на смартфоните в комбинация с нарастващия брой мрежи за широколентов достъп. “Масло в огъня” ще налее и планът на ЕС за освобождаване на голям радиочестотен ресурс в полза на частните оператори, които ще могат с умерени инвестиции да изградят широкообхватни мобилни мрежи за широколентова комуникация.

Коментар