Нов модем Snapdragon X75 поддържа 5G Advanced мрежи

Модемът Snapdragon X75 поддържа по-стабилни 5G връзки, като използва изкуствен интелект
(снимка: Qualcomm)

Разработчикът на чипове Qualcomm ще покаже на Световен мобилен конгрес в Барселона своя нов модем Snapdragon X75. Той заменя миналогодишния X70, който се използва в смартфони с чипсет Snapdragon 8 Gen 2 като Samsung Galaxy S23 Ultra и OnePlus 11.

Новият модем на Qualcomm е съвместим с 5G Advanced мрежи и осигурява по-стабилни връзки, като използва изкуствен интелект, включително на места с проблемно покритие и лошо качество на комуникацията.

Snapdragon X75 е съвместим с ревизии 17 и 18 на спецификациите 3GPP, които определят стандарта за следващо поколение на 5G технологията. Тези спецификации бележат началото на Advanced етапа във внедряването на 5G мрежи, който значително ще разшири приложението на 5G – от свързаните автомобили до градовете.

Qualcomm преработи X75 с комбиниран приемо-предавател в диапазона 5G mmWave с увеличена скорост и честотна лента и диапазона под-6GHz, предназначен за по-широко покритие и изграждане на макро мрежа. Новият модем е с 25% по-малък като размери и консумира 20% по-малко енергия от своя предшественик.

Snapdragon X75 също има по-широка поддръжка за агрегиране на носещи 5G честоти, комбинирайки честоти за по-бързо изпращане и получаване на данни. Новият чип поддържа агрегиране на пет носeще честоти под 6 GHz и на десет в милиметровия диапазон.

Модемът X75 поддържа също възходящ канал 5G MIMO (множествен вход – множествен изход) и може да изпраща два сигнала едновременно с помощта на FDD (дуплекс с честотно разделяне).

Всичко това в бъдеще ще доведе до значително увеличаване на скоростта и надеждността на 5G връзката, но телекомуникационните оператори едва сега започват да изучават и внедряват нови технологии с агрегиране на три носещи честоти, да не говорим за обединяване на пет носещи.

Софтуерът на новия модем е проектиран с фокус върху подобряване на свързаността на места с лоши качество и сила на сигнала, като асансьори, гаражи или влакове на метрото, като търсейки най-подходящата клетка за оптимална роуминг връзка. AI ускорителят от второ поколение помага за подобряване на точността на местоположението в трудни среди, като гъсто разположение високи сгради в градовете.

Snapdragon X75 в момента е във фаза на тестване и няма да бъде инсталиран в устройства до втората половина на 2023 г. Този модем ще се появи в много смартфони с Android, но все още не е ясно дали самият чип на Qualcomm или негова персонализирана версия ще намерят място в бъдещите iPhone модели на Apple.

Коментар