Барселона става все по-важен център за свързаност

Бъдещият център за данни на Equinix в Барселона ще позволи свързване с подводни кабели на ключови зони в Средиземноморието, крайбрежията на Африка и Близкия Изток
(снимка: Equinix)

Барселона се очертава като стратегически център за подземни и подводни кабелни мрежи, които свързват ключови зони в Средниземноморието. Отчитайки това, компанията за дигитална инфраструктура Equinix планира да изгради втори център за данни в тази зона.

Столицата на Каталуния бързо се превръща във важен център за подводни кабели, а новото съоръжение ще послужи като стратегическа точка за връзка при обмен на данни между Европа, Африка и Близкия Изток.

Сред значимите кабели са: 2Africa, който свързва ключови крайбрежни зони в цяла Африка, както и Арабския полуостров; кабелът на Aqua Comms, свързващ Европа, Близкия Изток и Индия, който предстои да свърже и Барселона със Салала и Мумбай; Medloop на Sipatech, свързващ Барселона с Лисабон и редица важни средиземноморски, европейски и африкански зони.

Тази дигитална свързаност ще бъде допълнително подсилена от глобалната платформа на Equinix, която включва повече от 245 центъра за данни, сред които ключови средиземноморски зони като Бордо, Генуа, Лисабон и Милано.

Ключова роля на подводните кабели

„Подводните кабели имат ключова роля за функционирането на един съвременен дигитален свят и очакваме значителен прогрес в следващите години, след наблюдаваното забавяне на темповете вследствие на пандемията. Equinix „демократизира” този капацитет като улеснява достъпа до широк набор от бизнеси и бързото им разширяване в международен план, без нуждатта от значителни инвестиции в капиталови разходи”, заяви Джим Пуул, вицепрезидент на Equinix.

Барселона продължава да привлича и да бъде домакин на големи международни организации и технологични компании като Airbnb, Amazon, Google, HP, Microsoft и Ubisoft. Новото съоръжение на Equinix, което ще бъде наречено център за данни BA2 International Business Exchange (IBX), ще се намира в непосредствена близост до съществуващия център на компанията – BA1. Така ще се формират кампус и гъста дигитална екосистема.

Новият център ще добави така необходимия капацитет за града, което ще позволи на местни бизнеси да се разраснат и ще стимулира международните компании да разширят обхвата си в Platform Equinix в Барселона, която освен важен център със стратегическа локация за международните комуникации е и първият град в света, получил сертификат за устойчив туризъм от Biosphere.

Подкрепа от правителството

Технологичният сектор продължава да бележи висок ръст както в Барселона, така и в Испания, с подкрепата на инициативите на испанското правителство. „Дигитална Испания 2026”, например, определя план за осигуряване на широколентово покритие за 100% от населението, както и за популяризиране на 5G технологиите в страната.

Според Градския съвет на Барселона, в рамките на града вече са се установили 2 000 технологични компании, съществуват 210 технологични паркове и центрове, както и изследователски центрове, а също така и 9 съоръжения с международно участие като Barcelona Supercomputing Centre.

Районът на Каталония отговаря за четвърт от всички ИТ компании в Испания и генерира 20% от националния оборот за технологии, което превръща връзките с Барселона от цяла Европа във важно условие за успех за международния бизнес.

Високосвързана дигитална екосистема

Центровете на Equinix в Барселона позволяват на бизнеса да стане част от високосвързана дигитална екосистема. Дом на над 45 доставчика на мрежови услуги, тези големи съоръжения осигуряват свързаност с регионалната точка за интернет обмен CATNIX, както и с Equinix Internet Exchange. Клиентите могат да изградят дигитална инфраструктура по защитен и бърз начин с автоматизирани виртуални услуги и наем на физически сървъри, чрез които да използват мрежа при поискване.

Коментар