Тайни съкращения в Apple – хиляди извънщатни са освободени

Вълната от съкращения в ИТ индустрията изглежда застигна и стабилната досега Apple 
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple, която досега удържаше на тенденцията за масови съкращения в ИТ индустрията, е освободила хиляди извънщатни служители, работещи на свободна практика. Това е станало тайно, без компанията да дава гласност на съкращенията, според източници на Apple Insider.

Наблюдателите на пазара припомнят, че по подобен начин започнаха съкращенията в Microsoft. Първо, през 2022 година, компанията уволни няколко хиляди фрийлансъри, а след това хиляди постоянно назначени служители бяха освободени.

Досега Аpple имаше славата на може би единствената голяма ИТ корпорация, която все още не е обявила съкращения. Всъщност, няма официално потвърждение от Купертино, но запознати източници твърдят, че Apple е започнала масово да съкращава изпълнители на свободна практика от различни сфери на дейност.

Точният брой на освободените специалисти на свободна практика, работещи по договор за Apple, не се съобщава. Но предвид мащаба на корпорацията, вероятно става въпрос за хиляди работници.

Извънщатните сътрудници технически не са служители на Apple, но често работят рамо до рамо със служители на компанията по различни проекти, включително разработка на устройства. Типичният договор на свободна практика трябва да се подновява на всеки 12-15 месеца. В повечето случаи обаче, вместо да изчака изтичането на договора, Apple незабавно е уволнила изпълнителите.

Според информация на On The Money, сътрудниците на Apple често се оплакват, че са третирани като втора категория работници. Как точно се проявява това не се знае, но е съвсем логично те да нямат достъп до бонусите, които се полагат на щатните служители – освен опциите за акции на Apple, това е и здравната застраховка. Външните кадри нямат достъп и до централата на компанията.

Последните няколко месеца не бяха от най-успешните за Apple. Продажбите на iPhone 14 и 14 Plus се провалиха, а продължаващите ковид ограничения в Китай нарушиха ритъма на производство на новите устройства. В резултат на това Apple приключи четвъртото тримесечие на 2022 г. със спад в приходите, което ѝ се случва много рядко.

Това може да е повлияло на решението на ръководството да прекрати услугите на някои служители извън своя щатен персонал. Компанията е под натиск и от световната икономика, която е в упадък. Продажбите на смартфони и компютри намаляват, а те са основната група продукти на Apple.

Коментари по темата: „Тайни съкращения в Apple – хиляди извънщатни са освободени”

добавете коментар...

  1. Българин

    Отдавна спрях да ползвам продукти на Епъл и не съжалявам грам.

  2. Саобщение

    Фофу да е здрав
    Да ни развеселява
    И да громи комунизма

  3. Анонимен

    Нали ги тормозиха в големите корпорации и заслужавали да фалират. Сега реват. Да си направят фирми в които да работят.

  4. Anonymous

    …под натиск и от св икономика, която е в упадък.

Коментар