Обвиниха крипто-предприемач в измама за $40 млрд.

Продължават разкритията и делата за измами с криптовалута в огромни размери
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) обяви, че е дала на съд блокчейн платформата Terraform Labs и нейния съосновател и главен изпълнителен директор До Куон. Те са обвинени в мащабна „измама с активи в криптовалута”.

Според документите по делото, Terraform Labs и До Куон са „улеснили стартирането на измамна схема, която доведе до загуба на поне 40 милиарда долара пазарна стойност”, отбелязва The Verge.

Твърди се, че Куон и неговата платформа са подвели инвеститорите относно „един от най-важните аспекти на предлагането на Terraform – стабилността на UST, алгоритмичен стейбълкойн, за който се твърди, че е обвързан с щатския долар”.

Куон и Terraform не са информирали инвеститорите, че спадът в цената на стейбълкойна под неговата фиксирана доларова стойност ще доведе до „смъртта на цялата екосистема Terraform”, като се има предвид, че платформата не разполага с резерв от активи за поддръжка на TerraUSD (UST) и токена LUNA на изискваното ниво.

SEC обвинява също Куон и Terraform в подвеждане на клиентите, че корейското приложение за мобилни плащания Chai използва блокчейна на Terraform за обработка на транзакции, докато всъщност плащанията на Chai са били извършени с помощта на „традиционни методи”.

„Твърдим, че Terraform и До Куон не са успели да предоставят на обществеността пълната и надеждна информация, необходима за множество крипто-активи, най-вече Luna и TerraUSD”, заяви председателят на SEC – Гари Генслер.

„Ние също така твърдим, че те са извършили измама, повтаряйки неверни и подвеждащи твърдения, за да спечелят доверие, преди да нанесат опустошителни загуби на инвеститорите”, допълва Генслер.

Миналия септември южнокорейски съд издаде заповед за арест на Куон. В същото време Интерпол издаде „червено известие”, призив към международните правоприлагащи органи да „намерят и временно арестуват лице, очакващо екстрадиране или подобно правно действие”.

Куон настоява, че „не се укрива”, но в делото на SEC се отбелязва, че „настоящият му адрес е неизвестен”. Говори се, че Куон се укрива в Сърбия, където южнокорейската полиция отиде по-рано този месец, за да го залови.

Коментари по темата: „Обвиниха крипто-предприемач в измама за $40 млрд.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    НЕ се доверявайте на статистически данни, които не сте фалшифицирали САМИ.

  2. Anonymous

    В древни времена Не са имали СТАТИСТИКА,
    така че е трябвало да се въртят около лъжите.

Коментар