Земетресението в Турция разпали дебата за строящата се АЕЦ

Изгледите да има атомна централа в Турция стават съмнителни след катастрофалното земетресение от 6 февруари (снимка: CC0 Public Domain)

Опустошителното земетресение, което съсипа Турция и Сирия, съживи дългогодишния дебат в южната ни съседка и Кипър за голямата атомна електроцентрала, която се изгражда на южното средиземноморско крайбрежие на страната.

Площадката на централата в Аккую, разположена на около 340 километра западно от епицентъра на земетресението от 6 февруари, е проектирана да издържи на мощни трусове и не е претърпяла никакви щети от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и вторичните трусове. Но размерът на земетресението – най-смъртоносното в съвременната история на Турция – изостри съществуващите опасения, че централата е построена на ръба на голяма разломна линия.

АЕЦ-ът, чиито първи реактори трябва да заработят тази година, ще има капацитет 4800 мегавата. Това би трябвало да покрива 10% от нуждите на Турция. Според данни на правителството, ако електроцентралата заработи днес, тя ще може самостоятелно да осигурява електричество за град с около 15 милиона души население – например Истанбул.

Росатом, руската държавна компания, която отговаря за проекта, казва, че електроцентралата е проектирана да „издържа на екстремни външни влияния“ от земетресение с магнитуд 9 по Рихтер. При изграждането на атомни електроцентрали инсталациите са проектирани да оцелеят при разклащане, което е по-екстремно от това, регистрирано някога в района, в който са разположени.

Вероятността да се случи земетресение с магнитуд 9 по Рихтер в близост до реактора Аккую „е приблизително веднъж на всеки 10 000 години“, казва Росатом пред Асошиейтед прес. „Точно така се прилага концепцията за марж на безопасност“.

Служител от Министерството на енергетиката на Турция, потърсен от АП, коментира, че няма незабавни планове за преоценка на проекта. Служителят говори при условие за запазване на анонимност.

Някои активисти обаче все още твърдят, че проектът – първата атомна електроцентрала в Турция – представлява заплаха. Те подновиха призивите си проектът да бъде отменен с аргумента, че опустошителното земетресение е ясно доказателство за големия риск, породен от атомна електроцентрала в близост до сеизмичните разломи.

В изявление до АП Кипърската антиядрена платформа – коалиция от над 50 екозащитни групи на кипърските гърци и кипърските турци, профсъюзи и политически партии – заяви, че призовава всички политически партии, научни и екологични организации и гражданското общество да обединят усилия и да окажат натиск върху турското правителство да прекрати плановете си за АЕЦ „Аккую“.

Кипърският член на Европейския парламент Деметрис Пападакис попита Европейската комисия какви незабавни действия възнамерява да предприеме, за да спре централата поради опасностите, породени от изграждането на АЕЦ в сеизмична зона толкова близо до Кипър.

Турските ядрени регулатори дадоха лиценз за изграждането на централата в Аккую през 1976 г. след осем години сеизмични проучвания за определяне на най-подходящото местоположение. Проектът беше забавен след ядрената авария в Чернобил през 1986 г. Ситуацията бе усложнена допълнително от аварията във Фукушима-Дайичи през 2011 г.

Сега ядрените електроцентрали в световен мащаб са проектирани да издържат на земетресения и да спират работа безопасно в случай на голямо земно движение – около 20% от ядрените реактори работят в зони със значителна сеизмична активност, според Световната ядрена асоциация.

В крайна сметка строителството на първия реактор в Аккую започна през 2018 г.

Коментар