Windows 11 работи на Mac с процесори M1 и M2, потвърди Microsoft

Потребителите на Mac компютри имат надеждни опции за работа с Windows 11
(снимка: CC0 Public Domain)

На официалния си уебсайт за поддръжка Microsoft съобщи, че Windows 11 може да работи на компютри Mac, базирани на процесори Apple M1 и M2. Потребителите имат две опции: да ползват облачната услуга Windows 365 или да пуснат операционната система във виртуална машина Parallels Desktop 18.

Тези опции за работа с Windows 11 в средата на Mac бяха известни на ентусиастите и по-рано, но сега Microsoft официално обяви, че се поддържат и са жизнеспособни.

Компанията продължава да налага собствената облачна услуга Windows 365, която позволява на потребителите да работят с Windows на виртуални десктопи. Тя е подходяща за корпоративни клиенти в рамките на тарифни планове, чиято цена започва от $31 на месец. Потребителите могат да се свържат с облачната услуга от Mac компютри и да работят с Windows 11.

Опцията за използване на виртуалната машина Parallels Desktop 18 за пускане на Windows 11 на Mac вероятно ще бъде предпочитан избор. Потребителските цени на Parallels Desktop 18 започват от $99,99/година, докато Pro и Business абонаментите струват съответно $119,99 и $149,99/година. Windows 11 Pro и Windows 11 Enterprise са достъпни за компютри, базирани на Arm процесори.

Microsoft не гарантира, че при използване на Windows 11 на Mac компютри технологиите DirectX 12 и OpenGL 3.3 ще работят правилно. Подчертава се също, че Parallels Desktop е единственият официален начин за инсталиране на Windows 11 на Mac с чипове Apple M1 и M2.

Коментар