Westinghouse и Bloom планират производство на водород в АЕЦ

Горивните модули на Bloom използват клетки от твърд оксид
(снимка: Bloom Energy/Westinghouse)

Споразумение за производство на чист водород в съществуващите атомни електроцентрали подписаха енергийните компании Westinghouse Electric и Bloom Energy.

Партньорите ще разработват съвместно технологии и инсталации за мащабно производство на водород, интегрирани в атомни електроцентрали, на базата на прегрята пара. Проектът цели да създаде източници на чист водород и да ускори декарбонизацията на най-големите икономики в света.

Бъдещите инсталации за производство на водород ще се основават на горивни клетки от твърд оксид, които Bloom Energy използва в собствени горивни модули, съобщи World Nuclesr Association.

Още от 2010 година Bloom Energy доставя мощни горивни клетки за генериране на електроенергия от различни видове гориво, включително водород. По-специално, някои големи центрове за данни са избрали тези продукти за резервни системи и дори за редовно захранване за сървърни помещения.

Прегрятата водна пара, получена в атомните електроцентрали, е идеална за работата на такива клетки и за високотемпературна електролиза 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

„Високотемпературната електролиза вече привлича внимание и признание като рентабилно и жизнеспособно решение за генериране на евтин и чист водород, което е от решаващо значение за постигане на агресивните цели за декарбонизация”, казва Рик Бютел, вицепрезидент на Bloom за водородния бизнес.

Westinghouse Electric има над 60 години опит в ядрената индустрия. Заедно с Bloom Energy тя се надява бързо да създаде необходимото комерсиално решение за производство на водород в атомни електроцентрали.

Според компанията, подобно решение е идеално като основа за създаване на центрове за производство на чист водород в САЩ. Наскоро Министерството на енергетиката подкрепи идеята със специална програма на стойност 8 милиарда долара.

Коментар