Повреда на кабел в Египет прекъсна интернет по целия свят

Повреда на някое от интернет трасетата разстройва цялата глобална мрежа
(снимка: CC0 Public Domain)

Много интернет услуги останаха недостъпни за известно време в резултат на прекъсвания, които започнаха в Близкия изток и Азия, а по-късно се разпространиха буквално в целия свят.

Според данните на OVHcloud, прекъсванията са наблюдавани за близо три часа във вторник, 7 юни. Фрагмент от дългата 25 000 км кабелна система Азия-Африка-Европа-1 (AAE-1), която свързва Югоизточна Азия с Европа, очевидно е бил повреден на територията на Египет.

Експертите смятат, че именно това е причинило прекъсвания на интернет в Източна Африка, Близкия изток и Азия, включително Пакистан, Сомалия, Джибути и Саудитска Арабия. След това са започнали проблеми и в други региони. Инцидентът е станал някъде на сушата в Египет – ако подводният фрагмент е бил повреден, ремонтът би отнел дни.

Необичайно в ситуацията е, че паралелно се наблюдават прекъсвания и при потребители на кабелната система SEA-ME-WE 5. Последната, очевидно, се оказва свързана с AAE-1, въпреки че на теория не би трябвало. В резултат, проблемите се разпространяват далеч отвъд Близкия изток и Азия.

В допълнение към клиентите на Google Cloud са били са засегнати клиенти на услугите на AWS и Microsoft, както и на други популярни платформи в Азия, Африка, Австралия, Европа, Северна и Южна Америка. Към момента проблемите са отстранени, но експертите все още разследват първопричините за инцидента.

Коментар