Южна Корея иска да построи шест AEЦ в Полша

Полша крои амбициозни планове за изграждане на ядрена енергетика
(снимка: CC0 Public Domain)

Полското правителство планира да пусне няколко атомни електроцентрали, считано от 2033 г., за да преустанови напълно производството на електроенергия с въглища. В същото време страната няма окончателни споразумения с нито една компания в света, която би могла да помогне за изграждането на ядрени съоръжения.

Сега компания от Южна Корея предлага своята помощ на Полша и е готова да построи шест пълноценни атомни реактора в определения срок. Наскоро делегация на Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP), с подкрепата на южнокорейските власти, пристигна в Полша с оферта за 6 реактора APR-1400.

Това са реактори с вода под налягане от трето поколение. Общият производствен капацитет на шестте APR-1400 ще достигне 8,4 GW. Първият от реакторите може да бъде пуснат в експлоатация през 2033 г., а останалите – на всеки две години, съобщи World Nuclear News.

Ядрената програма на Полша предвижда изграждане на шест реактора с мощност от 1 GWe до 1,5 GWe, първият от които трябва да бъде пуснат през 2033 г. Те ще заменят централите с въглища, които днес осигуряват до 73% от електроенергията в страната.

Първата голяма атомна електроцентрала ще бъде разположена в Северна Полша, на брега на Балтийско море. Оценка на въздействието върху околната среда на тези съоръжения беше представена на регулаторите в края на март.

KHNP вече е пуснала в експлоатация четири реактора APR-1400: два в Южна Корея и два в ОАЕ. В ход е изграждането на още два реактора в тези страни. Построяването на всеки от реакторите отне 8 до 10 години, така че ако полските власти изберат проекта APR-1400, тогава KHNP има достатъчно време да следва графика на правителството.

Френската компания EDF (EPR2) и американската Westinghouse (AP1000) също предлагат да изградят реактори в Полша. Правителството на страната се интересува и от малките модулни реактори, по-специално на американската компания NuScale. Предвид драматичните събития в енергийния сектор, полските власти очевидно ще побързат с избора си на изпълнители.

Коментари по темата: „Южна Корея иска да построи шест AEЦ в Полша”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Отново неадекватен йордановски коментар.

  2. Йордан

    Какви АЕЦ, нали Полша е в Европейския съюз? Ние затворихме блоковете на АЕЦ Козлодуй заради изнудването на ЕС.

Коментар