Мощни чипове подкрепят напредъка на ChatGPT

Популярността на ChatGPT отвори нова пазарна ниша за специализирани чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Бързото навлизане на изкуствения интелект ChatGPT отваря нов бизнес и за разработчиците на чипове. Някои от тях се насочват към създаване на специализирани продукти за нуждите на популярния чатбот.

Южнокорейският стартъп FuriosaAI се готви да започне производство на ново поколение AI чипове с активиран ChatGPT през следващата година, съобщи The Elec. Изпълнителният директор на компанията Джун Пайк вярва, че второто поколение чипове ще бъде най-мощното налично решение за поддръжка на ChatGPT.

Новият чип има два пъти по-висока производителност от конкурентните продукти, като използва същото количество енергия, твърди Пайк. Освен това AI чипът на FuriosaAI с поддръжка на популярния езиков модел е 8 пъти по-бърз от чипа от първо поколение Warboy, разработка на същата компания.

Чипът не е предназначен за крайни потребители, а за центрове за данни, където се изпълняват изчисленията за съвременни езикови модели. Докато Warboy беше проектиран в съответствие с 14-нм технологичен процес, второто поколение AI чипове, които ще влязат в серийно производство през следващата година, се базират на 5-нм технология и ще използват нова интегрирана памет – HBM3. В допълнение, чипът има 30 пъти по-голяма пропускателна способност от своя предшественик.

Очаква се производството на чипа да започне през първото тримесечие на 2024 г. Пайк, който преди това работи за AMD и Samsung, основа FuriosaAI през 2017 г. Стартъпът разработва чипове, но няма собствени производствени мощности. Специализира в невронните процесори, използвани в AI системи.

Ограничено производство на Warboy започна в края на миналата година, а масовото му производство се очаква през първата половина на 2023 г. Чипът нашумя, след като показа по-висок резултат в бенчмарка MLPerf AI от Nvidia T4. Разработчикът вече тества Warboy на платформите на някои потенциални клиенти, вкл. южнокорейския ИТ гигант Kakao Enterprise.

Междувременно FuriosaAI се готви да събере около 154 милиона долара в следващия кръг тестове от серия C, за да подпомогне производството на новия си продукт. В бъдеще компанията възнамерява да привлече допълнителни средства за производство на чипове от трето поколение и да удвои броя на разработчиците си от 100 на 200 души.

Коментар