Starlink пусна сателитен интернет с роуминг по целия свят

Потребителите на сателитен интернет вече могат да разчитат и на роуминг услуга
(снимка: Starlink)

Управляваната от Илон Мъск компания за сателитен интернет Starlink предложи нов план за данни с роуминг в цял свят срещу месечна такса от $200. Това ще даде по-голяма независимост на потребителите на услугата.

Но $200 на месец не са единствените разходи за потребителите, отбелязва The Verge. Те трябва да закупят комплект оборудване за $599 и, ако е необходимо, да платят митнически такси, когато го преместват между различни страни.

Starlink не обещава постоянно високи скорости на трансфер на данни – понякога скоростта на услугата може да намалее и връзката дори да изчезне напълно. Проблемно е да се оцени географското покритие на услугата, тъй като сателитният интернет Starlink не е наличен във всички страни по света.

Компанията все още чака одобрение за дейността си в Индия, Пакистан и Камбоджа, в други страни услугата изобщо не се доставя. В същото време Starlink вече е готова да осигури достъп до мрежата си на базата на роуминг в Гренландия, където услугата все още не работи официално.

По-рано доставчикът предлагаше план Starlink RV на собственици на кемпери и ремаркета, които използваха оборудване на компанията, докато пътуваха, за $135 на месец. Но стационарните клиенти имат приоритет при получаване на достъп до мрежовите ресурси.

Любителите на пътуванията могат да се възползват от опция с цена $25 на месец в допълнение към базовата такса от $110, но покритието е ограничено до континента, в който се намират. А специално за любителите на морските пътувания Starlink предлага сателитен достъп за $5000 на месец, така че новият план от $200 изглежда като разумна алтернатива.

Ако потребителят спре да използва услугите на Starlink в роуминг, тогава месечното плащане на тази сума може да бъде отменено. Има и нюанс по отношение на декларирането на сателитното оборудване на митницата – разрешението за използването му в приемащата страна не е гарантирано.

Коментари по темата: „Starlink пусна сателитен интернет с роуминг по целия свят”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Дреме ми на дедовия – ползвам местната кабеларка и съм доволен от нейния “Starlink”

Коментар