Спад с 43% в бизнеса с техника и ИТ в Румъния

Електрониката, битовата техника и продажбите на ИТ на дребно в северната ни съседка се радват на продажби в размер на 1 милиард евро за периода от януари до септември 2009 г., но това е с цели 700 милиона евро по-малко в сравнение със същия период на 2008 година. Това сочи анализ на компанията GfK, цитирана от румънското издание Ziarul Financiar. Спадът се равнява на 42,3 процента.

Сезонността продължава да бъде важна характеристика на този пазар. Продажбите на различните продуктови сегменти остават зависими от тримесечието, сочат анализаторите от GfK. Срванението на втората и третата четвърт на настоящата година показва, че за периода юли-септември продажбите в Румъния са нараснали с 28 милиона евро и са достигнали обем от 336 милиона евро спрямо периода април-юни.

Поводът румънското издание да пише по темата е фактът, че измежди всички източноевропейски страни Румъния отчита най-голям спад на продажбите – с над 45%. В северната ни съседка едрата битова техника генерира най-голям обем продажби – около 30%. Този сегмент е мощно стимулиран от програми за изкупуване на старата техника, при които вносители и производители си сътрудничат с веригите за търговия на дребно.

Коментар