Intel отива отвъд суперкомпютрите

Intel планира мултимилионна инвестиция за създаване на Европейски изследователски център за т.нар. "Exascale Computing" – високопроизводителни компютърни системи, надвишаващи хиляди пъти настоящите най-бързи суперкомпютри, съобщи компанията.

Партньори на Intel в проекта са Френската комисия за атомна енергия, Френската национална агенция за високопроизводителни компютърни технологии и Университетът Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines.

Центърът ще бъде част от Европейската изследователска мрежа на корпорацията – Intel Labs Europe. Това е първата съвместна лаборатория на Intel в Европа, с фокус изключително върху високопроизводителните компютърни системи (HPC). Тя ще допълни съществуващите изследователски програми на Intel в сферата на HPC, сред които са Програмата с академичната общност и проектът на Европейската космическа агенция "Картографиране на земното кълбо от космоса".

Изследователските планове на центъра ще включват интегриране на мулти петафлопс системи, разработване на усъвършенствани техники за оптимизация на производителността и сътрудничество с крайните потребители от области като енергетика, сеизмология, здравеопазване и др.

Терминът "exascale" се отнася до компютри, които могат да обработват 1 трилион инструкции в секунда. В сферата на здравеопазването този капацитет ще създаде възможности за много сложни изчисления на генома, които ще позволят индивидуализирано лечение на пациентите, или симулации на взаимодействието между клетките, за създаване на нови лечения за рак.

Друго приложение би могло да бъде в сеизмологията, където Exascale компютърните технологии могат да позволят по-детайлни прогнози за движението на земните пластове в области с високи изисквания към сигурността, или където се очаква често раздвижване на пластовете.

В моделирането на климата могат да се правят по-точни прогнози за дългосрочни периоди, много по-подробни прогнози за времето в различните региони.

Exascale Computing Research Center ще обедини френския опит в изследванията и визията за високопроизводителни компютърни технологии на Intel. В лабораторията първоначално ще работят около 12 души, като с времето е възможно броят им да бъде увеличен около три пъти.

Коментари по темата: „Intel отива отвъд суперкомпютрите”

добавете коментар...

  1. maxobg

    ebati Hi -Tcha,Laboratopia s 12 dushi ???

Коментар