Смарт устройствата в търсене на общ език

Смартфони, смарт гридове, смарт автомобили, смарт мотори, смарт хладилници – днес всички технологии около нас са тръгнали да стават “смарт”. По-наблюдателните ИТ разбирачи обаче са забелязали, че скоро смарт устройствата няма да могат да си говорят помежду си и ще настане комуникационен хаос. Затова спешно трябва да се изработи стандарт за общуване между всевъзможните смарт-джаджи.

Именно тази задача е основният фокус на нова инженерна комисия, посветена на комуникациите между смарт-устройства (SDC), съобщи cellular news. Комитетът включва специалисти-инженери от компании-членове на Асоциацията на телеком индустрията TIA.

Новият комитет, наречен TR-50, е създаден, за да измисли съвсем скоростно един общ, “вездесъщ” протокол за комуникация между смарт устройствата, използвани във всички индустрии и сфери на живота: производство, медицина, строителство и сградна автоматизация, транспорт, забавления, комуникации, електроразпределение.

Комисията по комуникациите между смарт-устройства ще трябва да вземе предвид всички възможни сценарии на използване и "говорене" между смарт устройствата, в това число и мониторинг и отдалечено управление.

При разработването на спецификацията на новия протокол за комуникация работната група има за задача да вземе най-доброто от многобройните спецификации, създадени през последните 15 години, като в същото време избегне грешките на миналото. Така тя трябва да създаде гъвкав, адаптивен протокол, който да оцелее дълго и да ни служи в бъдеще.

Сред компаниите, които вече са изразили интерес и готовност да подкрепят инициативата, са имена като Alcatel-Lucent, Ericsson, Intel, ILS Technology, LGE, Motorola, Nokia Siemens Networks, Qualcomm, Telcordia Technologies, Tyco Electronics, Verari Systems, Ygomi.

Коментар