Настъплението на ChatGPT: Пише книги, които Amazon продава

Писането на книги е поредното приложение на ChatGPT, което повдига етични въпроси
(снимка: CC0 Public Domain)

Светът наблюдава с интерес и тревога настъплението на изкуствения интелект. Той прониква бързо в основните интернет услуги, вкл. търсенето, където несъмнено е много полезен за потребителите. Но това, което буди притеснение у хората, е намесата на AI в творческата сфера – в литературата, изобразително изкуство, медиите…

На пазара вече се предлагат много електронни книги, чийто автор или съавтор е усъвършенстваният чатбот ChatGPT, създаден от компанията Open AI, става ясно от анализ на Ройтерс в каталога на онлайн магазина Amazon Kindle.

Интересна е историята на Брет Шиклър, продавач от Рочестър, Ню Йорк. Доскоро той не си е представял, че може да стане автор, чиято книга ще бъде издадена. Въпреки това, с появата на ChatGPT, Брет се впуска в предизвикателството да пише книги.

Отнема му само няколко часа, за да напише детска книга от 30 страници, използвайки усъвършенстван чатбот, който може да генерира блокове от текст в отговор на конкретни заявки. След това Шиклър пуска своето творение за продажба в Amazon за $2,99 ​​в електронна версия и $9,99 за печатна версия.

Книгата „Малката мъдра катеричка: История за спестявания и инвестиции” не е много търсена, но помага на Шиклър да спечели около 100 долара. Въпреки че приходите от работата са малки, може да са достатъчни, за да насърчат Шиклер и други непрофесионални автори да създават книги, използвайки AI алгоритми.

Към средата на февруари в магазина Amazon Kindle е имало над 200 електронни книги, които посочват ChatGPT като автор или съавтор, включително „Как да пишем и създаваме съдържание с ChatGPT”, „Силата на домашната работа” и „Ехото от живота”. Amazon дори има нов поджанр, който е изцяло генериран от AI.

Въпреки това, характеристиките на ChatGPT и фактът, че много автори не разкриват информация за използването на чатбот, когато пишат своите книги, не позволяват реално да се оцени колко електронни книги вече са написани с помощта на невронна мрежа.

Изглежда, че ChatGPT е близо до това да преобърне установената книжна индустрия. Амбициозни автори, които искат да направят бързи пари, все повече се насочват към софтуер за създаване на електронни книги в търсене на приходи от тях чрез Kindle Direct Publishing. Илюстрованите детски книги са любима тема на такива автори.

В порталите YouTube, TikTok и Reddit се появиха стотици уроци, чиито автори показват как можете да създадете готова книга само за няколко часа. Авторите на електронни книги не винаги споменават използването на невронни мрежи в работата си, тъй като това не се изисква при публикуването им в сайта на Amazon. Все още не е известно дали онлайн гигантът ще промени правилата за книги, публикувани в платформата.

Коментар