Продажбите на РС падат до нивото от 2006 г.

Пазарът на персонални компютри се оценява на 249 милиона броя през 2023 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Спадът на пазара за персонални компютри ще продължи и през настоящата година. Анализатори очакват обемът на продажбите в световен мащаб да слезе до нивото от 2006 г.  

Докато производителите на персонални компютри и компоненти за тях се утешават с надеждата, че тази година размерът на пазара няма да падне под нивото от 2019 г., анализаторите правят по-песимистични прогнози. Morgan Stanley, например, очаква тази година да бъдат доставени не повече от 249 милиона готови компютри, което е най-ниското ниво от 2006 г. насам.

Първо, тази прогноза е по-ниска от предишната на същия източник, която възлизаше на 261 милиона компютъра. Второ, ако пазарът на компютри тази година наистина се свие до 249 милиона броя, това ще бъде най-ниската стойност от 2006 г., отбелязва Seeking Alpha.

Според експерти, такава негативна динамика на пазара ще тласне производителите на компютри към по-агресивна ценова политика с отстъпки за своите продукти. Това ще се отрази негативно и на рентабилността на бизнеса, а Intel, който е най-големият доставчик на процесори за РС, все още получава половината от приходите си от този сегмент.

През седмицата тайвански медии разпространиха информация за намерението на Intel да отложи поръчките за производство на 3-нм компоненти за своите процесори в заводите на TSMC за четвъртото тримесечие на тази година. Вероятно става въпрос за един от трите основни кристала на потребителските процесори от семейството Meteor Lake, които Intel обеща да представи в края на януари.

Ако пускането на това поколение процесори наистина се забави, вероятно причината ще бъде желанието на компанията да се отърве от запасите от чипове от предишни поколения. Междувременно акциите на Intel поевтиняха с 5,61% вчера, може би под влияние на такава прогноза.

Коментар